Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Gyermekvédelem: lezajlott a vizsgálat, nincs pedofil intézményvezető

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint pedofíliára való hajlamot a vizsgálat nem tárt fel egy vizsgált személy esetében sem.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, márciusban soron kívüli hatósági vizsgálat indult minden állami fenntartású gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva. Ez idő alatt az intézmények ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlott. De arról is beszámoltunk, hogy 500 kérdéses teszt és a nemi életet is firtató beszélgetés várt a gyermekvédelmi intézményvezetőkre, mindezt pedig a korábban elrendelt, sokak által bírált vizsgálat egyik érintettje mondta el.

Egy héttel ezelőtt Rétvári Bence államtitkár válaszként azt írta Komjáthi Imre képviselő kérdésére, hogy az eddigi alkalmassági vizsgálaton részt vett gyermekvédelmi intézményvezetők túlnyomó többsége alkalmasnak tekinthető a munkára. Ám akkor még túl sok konkrétumot nem lehetett tudni a vizsgálatok eredményéről, így az is kérdéses volt, megbukott-e esetleg valaki a teszten. A 24.hu most a Népszavára hivatkozva azt írja, az állami gyermekvédelmi vezetők átestek a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, amelyet 273 vezetőnél irányoztak elő. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Közülük – például betegség vagy más ok miatt – 268 fő vizsgálata zajlott le. Pedofíliára való hajlamot a vizsgálat nem tárt fel egy vizsgált személy esetében sem. Ezt a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila írta meg a közösségi oldalán. Egyúttal azt is elárulta, hogy két vezetőt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusokból álló bizottság személyiségzavar miatt, s a szükséges munkáltatói lépések itt megtörténnek. De a cikkben emlékeztetnek arra is:

Egy július elsejétől hatályos jogszabály kiterjesztette az ellenőrzést a vezetők beosztottaira is, „kifogástalan életvitelüket” a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve” is bármikor ellenőrizheti őket. A lap szerint a nevelőszülőknek is bizonyítaniuk kell „kifogástalan életvitelüket”, egyikük például azt írta, a napokban megkapta a kérdőívet, amit megalázónak tart, de kitölti. „A gyerekek érdekében nincs más választásunk” – fogalmazott. Elmondása szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy rendőrök is ki fognak menni ellenőrizni, igazat írtak-e a papírra.

Sőt, kikérdezik majd a szomszédokat is. A Népszava szerint volt, ahol azt mondták, aki megtagadja a kérdőív kitöltését, attól elveszik a gyerekeket, a nevelésüket pedig majd az állam megoldja. Júliustól egyébként nem vállalhatnak szakmán belül másodállást a gyermekvédelmi gyámok, nem lehetnek hivatásos gondnokok, hivatásos támogatók – jegyzik meg. A lap szerint ennek oka nem ismert. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy döntés született: Ózd visszavonta Balog Zoltán református püspök díszpolgári címét.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.