Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

“A gyermekek oltásával megóvjuk őket a súlyos szövődményektől”

Beoltanak egy fiút a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. december 28-án. December 15-én országosan megkezdõdött az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása, az érintett korosztályból elsõ körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát. MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Íme öt kérdés, és öt válasz az 5-11 éves korosztály oltásával kapcsolatban.

Mint ismeretes, Magyarországon is megkezdődött az 5-11 éves korosztály oltása, a magyar kormány pedig egy kérdezz-felelek videó keretében próbálja megválaszolni a szülők körében felmerült leggyakoribb kérdéseket a legkisebbek oltása kapcsán. A kérdésekre Dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ osztályvezető főorvosa válaszol.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

Mit ajánlanak a gyermekgyógyászok?

A gyermekgyógyász szakma nemcsak a mi oldalunkról, a szívbetegeknél, abszolút támogatja az oltást, mert jóval nagyobb a veszélye annak, hogy a koronavírustól valamiféle szövődmény, vagy betegség alakuljon ki, mint az oltástól bármilyen enyhe reakció.

Miért fontos a gyermekek oltása?

Két fontos tényezője van: az egyik, hogy megvédi őket a koronavírus ritka, ám a gyermekkorban is előforduló szövődményétől, a másik pedig, hogy megvédjük a társadalmat a koronavírus terjedésétől.

Milyen oltási mellékhatásokat tapasztalnak?

Az oltási reakciók enyhék: oltási reakciónak hívjuk helyileg a fájdalmat, vagy a védőoltásoknál fellépő enyhe reakciót, súlyos szövődményről pedig nincs tudomásunk.

Milyen súlyos szövődménye lehet a koronavírus-fertőzésnek gyermekeknél?

A kezelést igénylő, úgynevezett súlyos többszervi elégtelenséget okozó koronavírus-fertőzés több mint 100 esetben fordult elő Magyarországon is, tehát, akik kórházba kerültek súlyos betegséggel – és számtalan olyan gyermek van, aki valóban enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen, mégis valamiféle problémával küzd a koronavírus után.

Mi az eddigi tapasztalat a gyermekek oltásánál?

A szülők érzik ennek a súlyát, és támogatják az oltásokat; akik regisztrálnak, azok mind megjelennek a lefoglalt időpontban.