Vajon eleget iszik a gyerek? Ennyi a napi ajánlott folyadékfogyasztás

Fotó: alinabuzunova / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 5. - 05:04

Örök aggodalom forrása a legifjabbak folyadékpótlása, sok gyerek ugyanis a kínálás ellenére is csak a kánikulában hajlandó értékelhető mennyiséget fogyasztani, néhány trükkel azonban meghozható a kedvük az iváshoz.

Egy újszülött teste még körülbelül 75 százalékban folyadékból áll, ami felnőttkorra 60 százalékra csökken, a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék bevitele azonban minden életkorban szükséges a szervezet optimális működése és a méreganyagok kiürítése érdekében.

Féléves korig ezt az anyatej, illetve tápszer biztosítja a gyermekek számára, a hozzátáplálás során azonban már babavizet is érdemes kínálni cumisüvegből vagy itatópohárból, még ha egyéves korig jellemzően nem is ez számít elsődleges folyadékforrásnak – olvasható a Femina cikkében.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 1 és 3 éves kor között a gyermekeknek napi 1-1,5 liter vizet kell fogyasztaniuk, ebbe azonban beleszámítanak a levesek, gyümölcsök, lédús zöldségek, a tej, joghurt és kefír is, így körülbelül 6-8 deciliter víz fogyasztása ajánlott naponta a korosztálynak.

Az életkor növekedésével a folyadékszükséglet is emelkedik, a 4 és 8 év közötti gyermekeknek napi 1,1-1,3 liter víz ajánlott naponta, a 9 és 13 éves kor közötti lányoknak napi 1,3-1,5 liter, a fiúknak pedig kicsit több, 1,5-1,7 liter szükséges átlagosan.

A fenti ajánlásokat a fizikai aktivitás, kinti hőmérséklet és az elfogyasztott táplálék figyelembevételével ajánlott módosítani – sós ételek mellé a gyermek több folyadékot kíván, lédús gyümölcsökhöz pedig kevesebbet. A 14 évesnél idősebb gyerekek ajánlott napi folyadékbevitele megegyezik a felnőttekével, ami napi 2-3 liter.

Amennyiben a folyadékbevitel elégtelen, előbb-utóbb jelentkezni fognak a kiszáradás jeleni, a karikás szemek, cserepes ajkak, könnyen összeráncolható bőr, súlyos esetben az acetonos lehelet. A ritka vizeletürítés és bágyadtság is gyanús jel, bár szerencsére ezek inkább csak lázas betegséggel együtt szoktak előfordulni.

Sok gyermek nem mutat túl nagy hajlandóságot a folyadékfogyasztásra, ilyenkor érdemes néhány egyszerű trükkel próbálkozni: ha a víz nem is fogy, a paradicsomlé, a felvizezett 100 százalékos gyümölcslé, illetve a cukormentes, koffeinmentes tea már nagyobb sikert arathat. A közös zöldségturmix készítése is jó móka lehet, amit vízzel érdemes hígítani – ha a kicsi is része a gyártási folyamatnak, szívesebben fogyaszt majd belőle. Egy a gyermeknek tetsző, új kulacs vagy mesefigurás pohár is meghozhatja kedvét az iváshoz.