Minél hamarabb be kell oltani a gyerekeket, hogy iskolakezdéskor ne legyenek problémák

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021. július 31. - 21:31

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint fontos lenne, ha a fiatalokat időben beoltanák koronavírus ellen, máskülönben ismét berobbanhat a covid-járvány.

Az NNK nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a táblázatot, amely alapján kideríthető, milyen harmadik oltás adható az első kettő tudatában. A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, Békássy Szabolcs az ATV-nek adott interjújában elmondta, ez a táblázat azt a szakmai vitát volt hivatott eldönteni, hogy heterológ vagy homológ vakcinációt kövessünk a harmadik védőoltás beadása kapcsán. A homológ azt jelenti, hogy ugyanazzal a vakcinával végzik a harmadik oltást, míg a heterológ azt, hogy különbözőekkel.

A kritikákkal kapcsolatban közölte, azért volt szükség a hazai döntés meghozatalára, mert még mindig zajlanak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, ezért kellett egy iránymutatás a magyar hatóságok részéről. A háziorvos úgy gondolja, az a biztos, hogy ártani biztos nem ártanak a harmadik oltással.

Mindig, amikor az adott egyén az oltóorvossal találkozik, egyedi megoldásra van szükség. Az oltási előzmény, társbetegségek megléte is meghatározza, milyen vakcinát kaphat az illető.

Békássy hozzátette, ha ha nincs elégséges ellenanyagszint, akkor javasolt a harmadik oltást. Ugyanakkor azt sem meri egyértelműen leszögezni, hogy az elégtelen ellenanyagszint nem jelent sejtes védelmet.

Arra a kérdésre, hogy azokat, akiknek egy oltásuk sincs hogyan lehet motiválni, a háziorvos kijelentette, hogy ez a legfontosabb kérdés. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen átoltottsági szinten ér minket a negyedik hullám.

A szakember szerint a mindennapi orvos-beteg találkozások során a háziorvos képes az oltással kapcsolatos kételyeket eloszlatni. Ennek kapcsán elmondta, hogy volt már neki személyesen is sikerélménye, saját páciensét meg tudta győzni az oltásról. Gyerekek esetében is érdemes minél hamarabb az oltásról gondoskodni, hogy mire elindul az iskola, a védettség kialakuljon – tette hozzá.