Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Megdöbbentő számok: ennyi gyerek él mélyszegénységben a gazdag országokban

Az utóbbi években elért eredmények ellenére még mindig több mint 69 millió gyerek él a szegénységi küszöb alatt a világ 40 leggazdagabb országában, azaz öt gyerekből több mint egy.

Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden közölte, miszerint 2012 és 2014, valamint 2019 és 2021 között a szegénységben élő gyerekek száma 8%-kal csökkent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió vizsgált, mintegy 40 országában élő 291 millió gyerekéből.

Ám 2021 végére még mindig több mint 69 millió volt a szegénységben élő gyerekek száma. A szervezet részéről Viktor Nyland rámutatott arra, hogy a megfelelő ételek, illetve a fűtött otthon hiánya fenyegetést jelent a gyerekek testi és mentális jóllétére – írta meg a Pénzcentrum az MTI beszámolója alapján. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

Az UNICEF jelentésében többek között a gyermekvédelmi eszközök hatékonyabb felhasználását és az állam szigorúbb közbelépését javasolják, hozzátéve, egy ország virágzó gazdasága még nem jelenti automatikusan azt, hogy az ott élő gyerekek kijutnak a szegénységből.

Némi javulás is megmutatkozott

Egyúttal kiemelik, a legnagyobb visszaesések éppen a legtehetősebb országokban tapasztalhatók a gyermekszegénység terén: az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Izlandon. Némi javulás pedig többek között az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Szlovéniában és Litvániában mutatkozott meg.

A beszámolóban a gyermekszegénység és a gazdasági egyenlőtlenségek közötti közvetlen összefüggésekre is felhívják a figyelmet, valamint hangsúlyozzák, hogy az egyszülős, illetve kisebbségi családok gyermekeit a jelenség jobban fenyegeti.

Példaként az Egyesült Államokat említik, ahol az afroamerikai gyerekek 30, az őslakos gyerekek 29%-a él a szegénységi küszöb alatt, míg ez a fehér gyerekek esetében 10%. Az Európai Unióban az EU-s állampolgársággal nem rendelkező szülők gyerekei esetében 2,4-szer nagyobb az esélye, hogy szegénységben élnek, mint az állampolgársággal bíró szülők gyerekei – teszik hozzá.