Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Még egy hónapig lehet karakteres ízű hevítéses dohánytermékeket gyártani

De egy darabig még lehet kapni azokat.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Július 7-éig szállíthatnak a dohányipari vállalatok olyan hevítéses dohánytermékeket az Országos Dohányellátóhoz, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak eddig az időpontig lehet gyártani az uniós irányelvek szerint már nem engedélyezett termékeket. Ám a dohányboltokban lévő és az elosztásért felelős cég raktáraiban lévő karakteres ízű hevítéses dohánytermékeket még lehet értékesíteni, így ezek akár az év végéig is kaphatók lesznek.

A 24.hu hozzáteszi: az Európai Unió a 2014-ben elfogadott dohányirányelvben rögzítette, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a dohányízt, nem lehet értékesíteni. Ezért vonták ki a mentolos cigarettákat és a cigarettadohányokat is, de egyéb termékek átmeneti mentességet kaptak. Majd 2022 végén az Európai Bizottság felhatalmazást kapott arra, hogy jelentős piaci változás, pl. egy meghatározott piacrész elérése esetén intézkedjen a mentesség visszavonásáról. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós szabályokat átültető rendeletet tavaly júliusban írta alá, ez alapján 2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által elfogadott irányelvet, de a gyártók türelmi időt kaptak – magyarázzák a cikkben. A lap értesülése szerint bár azt nehéz megbecsülni, hogy a most kapható hevítéses dohánytermékek közül mennyit vonnak majd ki a forgalomból az új szabályok miatt, így sem kell aggódni, lesz választék.

A 24.hu forrása szerint csak „azok a termékek fognak eltűnni, amelyeknél nem tudod, mit szívsz, csak almaízt érzel”. Hangsúlyozta: maradnak azért így is ízesített, dohányt nem tartalmazó termékváltozatok, ezekre ugyanis nem vonatkozik az uniós előírás, de szerinte a pattintós termékek (melyek nyomás hatására ízesítetté válnak) biztosan eltűnnek majd, maradásuk ugyanis a szabályozás egyértelmű kijátszása lenne.