Berobbant a koronavírus-járvány Kínában, megkezdődtek a gyárbezárások

MTI/AP/Andy Wong
not image

Kulcsár Péter

2021. december 13. - 19:16

A tőzsdei vállalatokon kívül az üzemek is felfüggesztették működésüket azt követően, hogy rohamosan megemelkedett a covid-esetek száma Kína egyik legnépesebb tartományában.

A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang tartományban a múlt héten 173 helyi új koronavírusos esetet jelentettek, ami a legnagyobb járványkitörés a tartományban az idei évben. Tegnap egész Kínában 80 új esetet találtak, ebből 74 volt a tartományhoz köthető – írta a Portfolio.

A Nongbo Homelink, amely műanyag termékeket gyárt, a hatóságok kérésére állította le a gyártást Ningbo városában. A szellőztető rendszerekhez berendezéseket gyártó Zheijang Jindun Fans szintén leállította a Shaoxing városában található gyárát a hatóságok járványintézkedései következtében és közölte, hogy késlekedhetnek a szállításai a hónapban emiatt.

A gyártás a felsoroltakon kívül szünetel a  Zheijang Zhongxin Fluoride Materials, a Zheijang Fenglong Electric, a Zhejiang Jingsheng Mechanical & Electrical cégeknél is.

Egyelőre nem tudni, meddig tarthat az üzemek felfüggesztése, szakértők attól tartanak, hogy az újabb járványhullám megpecsételheti az ellátási lánc sorsát, így újabb fennakadások várhatóak.