Egyre gyakrabban jöhetnek a szélsőséges hőhullámok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.18 - 06:18

Klímakutatók szerint a korábban előrejelzetthez képest sokkal hamarabb érkezhetnek a jelenleginél is extrémebb hőhullámok.

Az Infostart hírportál riportjából kiderült, hogy minden korábbi hőségrekord megdőlhet a jövőben annak következtében, hogy a globális felmelegedés intenzitása újabb erőre kapott.

„Ez messze a legnagyobb ugrás, amit valaha tapasztalhattunk. Semmiképpen sem számíthatunk arra, hogy a hőhullámok úgy viselkednek majd, mint a múltban. Másra és másként kell felkészülnünk” – mondta Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének társigazgatója, a tanulmányt készítő World Weather Attribution csoport egyik alapítója.

Jelenleg az a legnagyobb kérdés, hogy ezek a területek csupán nagyon balszerencsés helyzetbe kerültek, vagy a felmelegedés már átlépett egy bizonyos határt.

„Azt hittük, hogy tudjuk, mi történik. Aztán jött ez a hőhullám, amely jóval a felső határ felett volt. A tavalyi év ismeretében ez lehetetlennek számított, ami meglepő és megrázó. Most már sokkal kevésbé vagyunk biztosak a hőhullámokkal kapcsolatos tudásunkban, mint két héttel ezelőtt. Nagyon aggódunk, hogy ez bárhol előfordulhat” – tette hozzá Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa.

Amerikában és Kanadában 49,6 fokos csúcshőmérsékletet rögzítettek olyan területeken, amelyek Nagy-Britanniával megegyező szélességi fokon találhatók. A kutatók kiemelték, hogy ilyen hőségcsúcsok rendszeresen fordulhatnak elő a világ más tájain, például a szubszaharai Afrikában, ám ezekről nem születnek feljegyzések. Szibéria, Pakisztán, Moszkva, Helsinki és Észtország is meglepő hőmérsékleti csúcsokat tapasztalt meg a közelmúltban.

Otto szerint a viharoknál és árvizeknél is egyértelműbb és pusztítóbb hatással van az emberi kibocsátás a hőhullámokra, amelyek mostanra olyan szintet érnek el, amelyet a számítógépes modellek nem tudnak megfelelően leképezni:

„Amit ebből a tanulmányból mindenkinek meg kell értenie, hogy az éghajlatváltozás hatása a hőhullámok erős intenzitásában és gyakoriságában nyilvánul meg.”