Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Közel 100 év után került elő egy 19 milliárd forint értékű festmény

Gustav Klimt egyik alkotásáról van szó, amelyet hosszú időn át elveszettnek hittek.

Fotó: Látogatók nézik Gustav Klimt osztrák festőművésznek, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselőjének (1862-1918) falra vetített alkotásait a Gustav Klimt, Gold and Colors című kiállításon a Bassins de Lumieres digitális képzőművészeti központban, Bordeaux-ban 2020. június 10-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Gustav Klimt osztrák festő Lieser kisasszony (Fraulein Lieser) című képe kezdetben egy bécsi osztrák zsidó család, a Lieserek birtokában állt, a nagyérdemű pedig utoljára 1925-ben láthatta. Az kérdéses, ezt követően hova került a festmény, ám az tény, hogy hosszú időn át azt gondolták, hogy örökre elveszett, vagy megsemmisült – írja az Index a BBC nyomán.

Nemrégiben azonban előkerült, a portré jelenlegi tulajdonosa pedig azt mondta: annyit tud, hogy a festmény az 1960-as évektől a családja tulajdonában van. Míg az im Kinsky aukciósház azt közölte, hogy a képet – a Lieser család jogi örökösei engedélyével – április 24-én bocsátják árverésre. Hozzáteszik, az alkotás becsült értéke 54 millió dollár (körülbelül 19 milliárd forint). Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

A művészettörténészek szenzációs felfedezésnek nevezik a festményt, amelyet korábban csak fekete-fehér fotókról ismertek. „Ilyen ritka, jelentős művészeti alkotás évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon” – áll az aukciósház közleményében. Ám az árverezés előtt világszerte kiállítják, többek között Nagy-Britanniában, Svájcban, Németországban és Hongkongban is.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy elképesztő összegért lelt új gazdára egy Picasso-festmény: mégpedig a művész „arany múzsáját” és titkos szeretőjét ábrázoló, 1932-ben készült Femme à la montre című festmény, amely tavaly novemberben 139,4 millió dollárért (49,1 milliárd forint) kelt el egy New York-i árverésen.

De azt is megírtuk, hogy 2023 októberében egy 300 éves, lopott képet juttatott vissza tulajdonosához az FBI: Lauterer művét a bajor állami műgyűjtemény képviselőjének adták át, miután a művet 1945 végén eltulajdonító amerikai katona unokája az Art Recovery International nemzetközi szervezethez fordult az ellopott műkincs visszaszolgáltatása kapcsán.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.