Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,627 $

49 milliárd forintért lelt új gazdára egy Picasso-festmény

Egészen pontosan 139,4 millió dollárt, átszámítva mintegy 49 milliárd forintot ért meg valakinek a Picasso-festmény.

Fotó: Wikimedia Commons
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a Pablo Picasso „arany múzsáját” és titkos szeretőjét ábrázoló, 1932-ben készült Femme à la montre című festmény 139,4 millió dollárért (49,1 milliárd forint) kelt el egy New York-i árverésen, ezzel pedig a mű a 20. századi művész második legértékesebb alkotása lett.

A Femme à la montre című festményt a Sotheby’s a 20. század egyik legnagyobb műgyűjtője, Emily Fisher Landau tulajdonában lévő mintegy 120 műalkotás közül a „legértékesebb ékszerként” jellemezte, magára az aukcióra pedig szerdán került sor New Yorkban. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Érdekesség, hogy még maga a Sotheby’s is „csak” 120 millió dollárra becsülte előzetesen az alkotás értékét, noha az aukciósház megjegyezte, a Femme à la montre eladási ára elmaradt a Picasso-rekordtól: 2015-ben bocsátották ugyanis árverésre a Les femmes d’Alger című művet, mely 179,4 millió dollárért (63,2 milliárd forint) kelt el.

Amikor Picasso 1932-ben megfestette a Femme à la montre című művét, a Marie-Thérèse Walterrel való titkos viszonya már évek óta tartott: kapcsolatuk akkor vette kezdetét, amikor az akkor 45 éves művész a párizsi Galeries Lafayette kirakatában megpillantotta a 17 éves lányt.

A nő olyan nagy hatással volt a művészre, hogy számos olyan festményt, rajzot és szobrot ihletett, melyek közül többet is Picasso nyolc évtizedes pályafutásának legjelentősebb alkotásaiként tartanak számon.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.