Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

Gulyás Gergely elárulta, mikor jöhet a nyitás következő fázisa

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, rendelkezésünkre áll megfelelő mennyiségű vakcina, hogy a következő nyitási fázishoz szükséges 5 millió beoltott rövidesen meglegyen.

Orbán Viktor miniszterelnök is korábban kijelentette, a nyitások következő fázisát az öt millió beoltotthoz fogják kötni. Az eddigi nagy ütemű regisztráció és oltási kedv némileg megtorpant, de az 5 millió regisztráltat már így is elértük.

Gulyás Gergely a 168Órának adott nyilatkozatában pedig elmondta, hogy rendelkezésünkre áll annyi vakcina, hogy akár már „holnap meglehetne az 5 millió” beoltott, amelyhez kötnék a következő nagy nyitási hullámot.

A miniszter elárulta, hogy szerdán átléptük a 4.4 millió beoltottat, és már azok vannak soron, akik „válogatnak a vakcinák között”. Hozzátette: ebből kiinduló számítások alapján mintegy két hét kell még ahhoz, hogy átlépjük az 5 milliós számot, vagyis május végén várhatóak a következő nyitások.

Gulyás is kihangsúlyozta, hogy a hazai járványügyi adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a járvány harmadik hulláma leszálló ágban van, annak végén járunk már. „Épp ezért jó ütemben hoztuk meg az enyhítésről szóló döntéseket” – tette hozzá.

„Mostanra a 18 év fölötti magyar lakosság több mint 55 százalékát beoltottuk. A következő napokban a 16 és 18 év közötti jelentkezők kerülnek sorra. Az ő körükben is nagyjából 50 százalék körüli a jelentkezők aránya. Összességében a regisztráltak 85 százalékát oltottuk már be. Van olyan megye, ahol ez már 92-93 százalék, de mindenhol 80 fölött van”

vázolta fel a miniszter.

Gulyás azt is elárulta, hogy jövő szerdán és dönt a kormány arról, pontosan mi várható a nyitás következő fázisában, de várhatóan a rendezvényekkel kapcsolatos szabályokon fognak változtatni. Például, mint korábban belengették, várhatóan ekkortól fogják a lakodalmak megtartását is engedélyezni, valamint Gulyás elmondta: a zárt térben tartandó eseményeknél kelleni fog még a védettségi igazolvány.