Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Greta Thunberg elítéli a marsi expedíciókat, szerinte a Földön kellene segíteni

Stockholm, 2019. május 24. Greta Thunberg svéd környezetvédõ aktivista beszédet mond a második akalommal meghirdetett globális klímasztrájk stockholmi demonstrációján 2019. május 24-én. Ezen a napon száznál több országban, ezernél is több helyszínen tartanak tüntetéseket, hogy intézkedéseket követeljenek a kormányoktól az éghajlatváltozás megakadályozásáért és a környezet pusztításának megállításáért. Az elsõ megmozdulást március 15-én tartották. MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson
not image

Kulcsár Péter

2021. február 18. - 23:45

A Péntek a jövőért (FFF) mozgalom legújabb szatirikus videójában a Nobel-békedíjra jelölt klímavédő aktivista, Greta Thunberg nevetség tárgyává teszi a Föld lakosságának azon egy százalékát, akik a Földről a lakhatatlan Marsra szeretnének menekülni az általuk okozott következmények elől.

Az ötlet valóban provokatív, azonban tökéletes képet fest arról, hogy a világ felső tízezre egy olyan bolygóra szeretné menteni saját bőrét, ahol extrém időjárási körülmények uralkodnak.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A videót a NASA Perseverance roverének csütörtökön esedékes landolása előtt tették közzé a világháló több platformján fizetett hirdetésként.

“Több mint ötmillió évig tartó emberi létezés után változásokra van szüksége bolygónknak. A Marson 90 millió négyzetkilométernyi érintetlen föld, lélegzetelállító táj és kilátás vár minket. A Mars egy szennyezetlen égitest, egy világ, ahol újrakezdhetjük az egész rombolást. A Mars szabadságot biztosít számunkra” – hallható a videóban.

“A Földön maradt 99 százalék pedig törheti a fejét azon, hogy miként oldja meg a klímaváltozással kapcsolatos problémákat” – tették hozzá a felvétel készítői.

Az FFF szóvivője az Euronews-nak adott interjúban elmondta, ki szerették volna emelni a marsi utazás értelmetlenségét, a mozgalom véleménye szerint a kormányok által támogatott missziókkal csupán a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékát segítik, miközben az átlagembereknek esélyük sem lesz arra, hogy a Marsra tegyék a lábukat.

A reklám bármennyire is bizarr és provokatív, rámutat a dolog lényegére, hiszen ahelyett, hogy először saját bolygónkon raknánk rendet, egy másik égitestet célzunk meg, ahová elmenekülhetnek majd a jövőben azok, akik a globális felmelegedést és klímaváltozást okozták a Földön, hátrahagyva a civilizációt abban a mocsokban, amelyet ők idéztek elő.