500 milliárd dollárral nőtt a leggazdagabbak vagyona a pandémia alatt

MTI/EPA/Justin Lane
not image

Kulcsár Péter

2021.január.26 - 13:24

A világ tíz leggazdagabb embere óriási pénzeket tett zsebre a koronavírus-járvány alatt, ami annak a jele, hogy ismét a legtehetősebbek maximalizálták a profitjukat a gazdasági krízis közben.

Jeff Bezos, Elon Musk és Bill Gates vagyona gyarapodott a legnagyobb ütemben 2020-ban – derült ki az Oxfam tanulmányából, amire a Daily Mail hírportál lett figyelmes.

A kutatók rájöttek, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett járványügyi óvintézkedések és lezárások ismét a nagyobb cégeknek kedveztek, miközben a kisebb vállalatok a csőd szélére sodródtak.

Többek között ezen cégek felvásárlásával, valamint a befektetések révén nőhetett meg a szóban forgó mágnások egyébként is óriási személyes kasszája, miközben a szegények és gazdagok közötti szakadék tovább mélyült az előbbiek javára.

A pandémia első hulláma során a világ ezer legtehetősebb embere mintegy 30 százalékot vesztett a vagyonából, ezt a kiesést azonban viszonylag gyorsan sikerült pótolniuk, és tíz hónapon belül már pluszon zártak a tőzsdéken.

A járvány legnagyobb nyertese Elon Musk, aki 129 milliárd dollárnyi extra profitot könyvelhetett el, míg a második az Amazon alapítója, Jeff Bezos lett, aki 78 milliárd dollárral “szerénykedhet” a Tesla vezérigazgatója mögött.

A harmadik legtöbbet a Facebook vezére, Mark Zuckerberg tehette zsebre 45 milliárd dollárral, a Microsoft atyja, Bill Gates pedig 22 milliárd dollárt kaparinthatott meg magának az ínséges idők ellenére.

Az Oxfam elemzéséből kiderült, hogy ha a top 10 leggazdagabb ember 9 dolláros dózisonkénti vakcinaárral kalkulálva ki tudná fizetni a világon mindenki számára a koronavírus elleni védőoltások mindkét szükséges adagját, miközben 80 milliárd dollárt félretehetnének a szegényebb sorsú embertársaik megmentésére.