Gránátokat hordozó gyilkos drónokat tesztel az amerikai hadsereg

US Marines
not image

Kulcsár Péter

2021. július 17. - 23:53

A parányi helikopterek révén egyre kifinomultabbá válhatnak a gyilkos fegyverek, melyeket akár önjáró üzemmódban is alkalmazni lehet a maximális pusztítás elérése érdekében.

A Drone 40 névre keresztelt moduláris kvadkopter egy 40 milliméteres gránátvetőt hordoz magán, amellyel a katonák távirányítással sebezhetik meg az ellenfelet, illetve a kijelölt célpontokat – olvasható a Popular Science riportjában.

Korántsem számít korszakalkotó megoldásnak az új drón bevetése, hiszen korábban már többször is bebizonyosodott, ezek a gyilkos szerkezetek képesek szinte bármilyen hadszíntéren helytállni, ezért egyre többen használják őket.

Az amerikai tengerészet legutóbbi hadgyakorlata során tesztelte az apró kvadkoptereket. Lemérték, hogy közel 73 km/h-ás végsebesség elérésére képesek, miközben nagyjából 20 kilométerre tudják szállítani a fedélzetükre szerelt gránátot.

Az alapötlet szerint ezek a robbanóanyagok sokkal hatékonyabbak és veszélyesebbek, mint a hagyományos gránátok, és legfőképpen gyalogos katonák ellen vethetőek be.

Hátrányuk csupán az, hogy nagyon pontosan meg kell határozni a célpontok hollétét és elhelyezkedését, máskülönben félresikerülhet az akció, ezért az elkövetkező hónapokban még lesz mit csiszolni a technológián a fejlesztőknek.