Lefektették a görögök a beutazási szabályokat, nem elegendő a védettségi igazolvány

Pincérnő megy a napozóágyak között egy Athéntól délre fekvő tengerparti strandon 2021. május 8-án. A magánüzemeltetésű strandok már ezen a hétvégén kinyitottak, egy héttel a turistaszezon hivatalos kezdete előtt. MTI/AP/Jorgosz Karahalisz
not image

Nagy Noel

2021.május.15 - 19:29

Megnyitotta a turistaszezont Görögország, így már péntektől fogadják az első beutazókat az athéni nemzetközi repülőtéren.

Az Euronews beszámolója szerint azonban a védettségi igazolvány ehhez nem elegendő, legalábbis azzal a módszerrel nem, ahogy Magyarországon kiállítják őket. A görögöknek ugyanis egy feltételük van: igazolni kell, hogy legalább két hete megkaptuk a második dózis vakcinát.

Magyarországon ezzel szemben a hatóságok már az első dózis után kiállítják a védettségi igazolványt, általában 5-15 nappal az oltást követően. Görögország azonban megköveteli, hogy valamilyen úton-módon igazolni kell, hogy második oltást is kaptunk már.

Görögország azt is meghatározta, hogy milyen vakcinákat fogadnak el, ebből a szempontból nem fogja hátrány érni a magyarokat, ugyanis minden Magyarországon használatos védőoltást felvettek az elfogadható vakcinák közé.

A Konzuli Szolgálat weboldala szerint a görögök a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Janssen, Sinovac Biotech, Szputnyik V, CanSino Biologics és Sinopharm vakcinákat is egyaránt elfogadják. A szolgálat weblapjáról az is kiderül, hogy a görög hatóságok milyen igazolványt fogadnak el a védettségről:

„Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma”

Az Euronews is megjegyzi, hogy a magyar igazolvány ettől némileg eltér, ugyanis sem a vakcina típusát, sem a beadott adagok számát nem tartalmazza, és mint jeleztük, már az első dózis után kiállítják a hatóságok.

Görögország május 14-től nyitotta meg határait az uniós és schengeni tagállamok, valamint Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael, Egyesült Arab Emírségek, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és Thaiföld előtt. A vakcina második dózisának igazolása mellett az is elegendő, ha van friss, negatív koronavírus-tesztje a beutazni vágyóknak.