Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

A mézédes magyar görögdinnyére még várni kell

A mézédes magyar görögdinnyére még várni kell

A mézédes magyar görögdinnyére még várni kell
Unsplash

Szerencsére azonban jó hír is érkezett.

A megszokottnál később kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére, a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit – tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB). A közleményben az áll, a dinnyetermesztés helyzete stabilizálódott, a termőterület csökkenése 2022-ben megállt, azóta évről évre nő, 2025-ben 10%-kal bővült, 3700 hektárra. A sárgadinnye termőterülete 15%-kal 500 hektárra nőtt.

Görögdinnyéből a várható termés 170-180 ezer tonna, a hazai belső fogyasztás évek óta 110-120 ezer tonna. Az exportot a szakmai szervezetek szerint nehezíti az élesedő verseny, főként a dél-európai és a marokkói termelés. A magyar piaci pozíció megtartásához, valamint az exportpiacok felkutatásához és megszerzéséhez a termelői szerveződések megerősítésére lenne szükség – írja az MTI. A közleményben megjegyzik:

Az utóbbi években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magasszintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére a fogyasztók az idén is kiváló minőségű magyar görög- és sárgadinnyéből válogathatnak majd. A fóliasátrakban nevelt görögdinnye – ami a dinnyetermesztésnek csupán kis szeletét teszi ki hazánkban – június közepe körül megtalálható lesz a kisebb üzletekben, míg a nagy árualapot jelentő szabadföldi dinnyék várhatóan július első hetében jelennek majd meg a kínálatban – részletezik.

A legkorábbi termés idén is a békési és baranyai régióból érkezik, míg az augusztusi görögdinnyeellátást nagyobb mértékben a kelet-magyarországi régió biztosítja. Mára a hazai termesztésben is meghatározóvá vált a magasabb minőséget adó oltott dinnyék használata és folyamatosan nő a magnélküli dinnyék aránya is – írja az MTI a közleményre hivatkozva.


Ebben a cikkben arra is kitértünk, hogy figyelmeztettek a termelők, egy népszerű élelmiszer piacán ismét drágulás jöhet. Az utóbbi két évet kiemelkedően nehéznek éltek meg a spanyolországi olívatermesztők, ám az ágazatban idén újabb csapás jöhet. Egyúttal kiemelték: a szupermarketekben csökkenhetnek az árak, ám ez megtévesztő lehet, mivel egyben a minőség romlását is jelentheti.