Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Útvonalat váltott az ukrán gabonát szállító teherhajó

Fotó: A 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó áthalad a Boszporuszon, Isztambul közelében, miután nemzetközi ellenőrök átvizsgálták 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrizte, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Erdem Sahin
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 7. - 10:37

A hajó a fontos rakománnyal a fedélzetén várhatóan augusztus 9-én érkezik meg Tripoliba, ahol már várják az árut.

A Marine Traffic hajókövető szolgálat szerint az ukrán teherhajó pénteken Rodosz mellett, addig szombaton Ciprus északkeleti részén hajózott a tengeren, most pedig a törökországi Iskenderun kikötő előtt látni.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

A Sierra Leone lobogója alatt közlekedő teherhajót ukrán gabonával rakták meg. A Razoni várhatóan kedd reggel érkezik meg az észak-libanoni Tripoliba, amiről a TASZSZ számolt be az egyik kikötői forrásra hivatkozva.

A forrás azt mondta, információt kaptak arról, hogy az ukrán gabonával megrakott teherszállító hajó megváltoztatta az útvonalát, és augusztus 9-én, kedd reggel fut be Tripoliba. A forrás feltételezése szerint egy török vagy egy szíriai kikötőről lehet szó, de ennél pontosabban ő sem tudott mondani.

A Razoni még hétfőn hagyta el Odessza kikötőjét Ukrajnában, szerdán pedig már Törökországban ellenőrizték a hajót a Gabonaexport Koordinációs Központ tagjai a Boszporusz-szoros bejáratánál. 27 ezer tonna kukoricát szállít a teherhajó, melynek mezőgazdasági dokumentációját Törökország, Ukrajna és az USA 20 képviselője ellenőrizte.

Oroszország reméli, Ukrajna betartja a megállapodást, míg az ukránok ugyanezt mondják az oroszokról. Törökország fontos tagként vesz részt a gabonaexportban, koordináló szerepet tölt be, és arra kéri az érintett feleket, hogy tartsák be az aláírt megállapodást.

A gabonahajókat fegyvercsempészet és hamis zászlós műveletek miatt ellenőrzik. Egyelőre minden rendben zajlik, hamarosan újabb teherhajók érkezhetnek ellenőrzése, vasárnap várhatóan négy ukrán hajó is kifut a kikötőből.