Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

A G7-ek megállapodtak, hálózatot hoznak létre a háborús bűnök kivizsgálására

Fotó: MTI/EPA/Pool/THE NEW YORK TIMES/Sarah Silbiger
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A G7-ek kedden megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy hálózatot az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálásának koordinálására.

A Guardian jelentése szerint a G7-ek kedden megállapodtak abban, hogy egy olyan hálózatot hoznak létre, mely koordinálni fogja az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűncselekmények kapcsán folytatott nyomozásokat, azon büntetőeljárás részeként, melyet az ukrajnai atrocitások nyomán indítottak.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter a megállapodás kapcsán kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott:

“Az Ukrajnában elkövetett atrocitások bírósági kivizsgálása éveket, sőt, talán évtizedeket is igénybe vehet. De jól felkészültünk, és kitartunk, amíg csak szükséges.”

A nyilatkozatot a G7-ek igazságügyi minisztereinek berlini találkozója után adták ki, melyen többek között a nemzetközi büntetőbíróság különleges ügyészei, a német szövetségi ügyész és Denisz Maljuska ukrán igazságügyi miniszter is részt vett.

A miniszterek közös nyilatkozatukban kijelentették, a G7-ek biztosítják, minden államban létrejöjjön egy központi nemzeti kapcsolattartó pont a nemzetközi bűncselekmények kivizsgálására. Buschmann újságíróknak nyilatkozva megosztotta, mindez biztosítaná a bizonyítékokkal és a jogi követelményekkel kapcsolatos információk megosztását a nemzetközi szervezetek és az államok között.

Hangsúlyozta, a szexuális erőszak áldozatainak vallomásait oly módon kell rögzíteni, hogy azok a bíróság előtt is megálljanak, kiemelve, hogy ezzel az a céljuk, hogy az erőszak áldozatait ne tegyék ki további szenvedésnek, s elegendő legyen egy alkalommal vallomást tenniük.