Fukusima szép lassan 100%-ban megújuló energiára váltana

Kiss László

2020. január 7. - 15:30

Nyolc évvel a leolvadás után új fejezetet kezd Fukusima, melynek középpontjában a megújuló erőforrások állnak.

2011-ben a Fukusima Daiichi reaktor a történelem egyik legrosszabb leolvadását produkálta, amely katasztrófának nyomait még ma is jól érezhetően viseli a környék.

Mindez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis a 2 millió lakossal rendelkező prefektúra szeretné már végre maga mögött hagyni a szerencsétlenséget és erősen visszatérni anélkül, hogy újra a nukleáris energiához nyúlnának az áram előállításához. A The Guardian számolt be róla, hogy az új fejezet nyitását a helyi kormányzat is aktívan támogatja, a cél pedig, hogy 2040-re a régió energiaellátásáról 100-ban megújuló energiaforrások gondoskodjanak.

Az ehhez szükséges befektetések egy része már hivatalosnak is tekinthető, hiszen novemberben a japán Nikkei Asian Review arról számolt be, hogy egy 2.75 milliárd dolláros projekt keretében 11 napkollektor és 10 szélerőmű-farmot telepítenek a prefektúra elhagyatott földjein és hegyvidéki területein.

A fenti projekt önmagában persze kevés lesz ahhoz, hogy annyi áramot termeljen, mint egykor a Daiichi erőmű, hiszen míg utóbbi 4 700 megawattal „ajándékozta” meg a környéket, addig a napkollektorok és szélerőművek összesen is csak 600 megawatt előállítására lesznek képesek.

A nap- és szélenergia hasznosításán túl azonban geotermikus és biomassza üzemeket is létesítenének Fukusimában, amelyek szintén hozzájárulhatnak az energiaszükségletek kielégítéséhez.

Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy Japán hátat fordít a nukleáris energiának, hiszen Abe Shinzo miniszterelnök az egyre növekvő ellenállás ellenére is a régebbi reaktorok újraindításáért lobbizik. Könnyű dolga ugyanakkor nem lesz, ugyanis saját kabinetje is az ellenkező irányba tart, az új környezetvédelmi miniszter például az öregedő reaktorok leselejtezését szeretné elérni.