Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,327 $

Freddy ciklon: Malawi területének felét érintette a trópusi vihar

Fotó: MTI/AP/Thoko Chikondi
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lazarus Chakwera, Malawi elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy az ország teljes területének fele súlyos károkat szenvedett a Freddy ciklon pusztítása nyomán.

A Guardian jelentése szerint a malawi elnök a globális felmelegedést nevezte meg felelősként a több száz halálesetért, s nemzetközi segítséget kért a „hatalmas strukturális pusztítás” felszámolásához. A malawi elnök kijelentette, a Freddy ciklon országa felét megrongálta, s több száz ember halálát okozta.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az elnök segítségért fordult a nemzetközi közösséghez, kiemelve, hogy a Freddy ciklon hatalmas pusztítást okozott az országban. Chakwera úgy fogalmazott:

„Ez azt bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás problémái valósak, és mi pont az útjában állunk.”

Az elnök hozzátette, az éghajlati válság képes arra, hogy „egy olyan országot, mint Malawi, örökös szegénységben tartson”. Szombatra 438-ra emelkedett az országban a halálos áldozatok száma, a mentőcsapatok pedig önkéntesekkel és helyiekkel együttműködve folytatták a kutatást a túlélők után.

Az elnök részletezte a károkat is:

„A károk 13 körzetben, az ország majdnem felében keletkeztek, és nem csak az embereink számáról van szó, akik életüket vesztették, hanem a károkról és a pusztításról is. Mindenki segítségére és támogatására szükségünk van ahhoz, hogy ezt a tragédiát enyhíteni tudjuk. Szenvedünk, és nem tudjuk kielégíteni a szükségleteket. Ideiglenes táborokat állítottunk fel, és szükség van élelmiszerre, menedékre.”

Az elnök azt is megosztotta, hogy 36 út járt járhatatlanná, 9 hidat teljesen elmosott a víz, és még mindig vannak olyan területek az országban, ahová nem tudnak bejutni. Ezzel együtt arra is rámutatott, hogy Malawit 13 hónapon belül három ciklon is sújtotta.