Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Freddy ciklon: 190-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Beszakadt úttest a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 14-én a dél-malawi Blantyre nagyvárosban. A Malawiban pusztító trópusi vihar halálos áldozatainak száma 190-re emelkedett, 584-en megsérültek, 37 embert eltűntként tartanak nyilván. MTI/AP/Thoko Chikondi
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A helyi katasztrófavédelem közlése szerint legkevesebb 190 ember vesztette életét a Freddy ciklon miatt.

A CNN jelentése szerint Malawi katasztrófavédelmi minisztériuma arról számolt be, hogy 190-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban, hozzátéve, hogy legkevesebb 584 ember megsérült, 37 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A természeti erőforrásokért és éghajlatváltozásért felelős minisztérium kedden közölte, hogy a ciklon “gyengül, de továbbra is özönvízszerű esőzéseket okoz, melyek szeles időjárással társulnak a dél-malawi körzetek nagy részében”. A jelentésben hangsúlyozták:

“A súlyos áradások és a károkat okozó szelek veszélye továbbra is nagyon magas.”

Charles Kalemba, a katasztrófavédelmi ügyekért felelős hivatal megbízottja a CNN-nek nyilatkozva aggasztó képet festett a jelenlegi helyzetről Malawiban:

“Ma még rosszabb a helyzet. Számos helyen áradások vannak, és számos utat és hidat elvágott a ciklon. A látótávolság szinte nulla. Nincs áram és a telefonos hálózat is gondot okoz. Egyre szörnyűbb a helyzet. Gépeket kell használnunk a mentési műveletekhez, de a gépek az esőzések miatt nem tudnak elmenni oda, ahol ásniuk kellett volna.”

Malawi Éghajlatváltozási és Meteorológiai Szolgálatának minisztériuma hétfőn figyelmeztetett, “továbbra is nagyon nagy a veszélye a heves szélnek és a súlyos áradásoknak”. Kalemba azonban jelezte, szerdától némi javulás várható az időjárásban és abban reménykednek, hogy a ciklon legkésőbb szerdán elvonul.