Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Franciaország szankcionálná a briteket a Brexit utáni halászati vita miatt

Fotó: Flickr/Damian Gadal
not image

Borbély Fanni

2021. október 27. - 23:54

Franciaország arra figyelmeztet, hogy szankciókkal sújtja az Egyesült Királyságot, ha nem oldódik meg a Brexit utáni halászatról szóló vita.

Franciaország kormánya figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy szankciókkal néz szembe, ha London nem rendezi a Brexit utáni halászatról kialakult nézeteltérést, amelyben a francia halászok azt állítják, hogy nem kaptak elég engedélyt a brit vizekre.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Gabriel Attal kormányszóvivő szerdán elmondta, hogy a Brexit óta a francia halászhajók számára a brit felségvizeken való halászatot lehetővé tevő halászati engedélyeknek csak 50 százalékát adták ki.

A szóvivő elmondta, hogy a kormány összeállítja azon szankciók listáját, amelyeket az Egyesült Királysággal szemben alkalmazhatnak, ha London nem foglalkozik a kérdéssel. A szankciók Attal szerint már november 1-jén életbe léphetnek, ha nem történik előrelépés az ügyben.

Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter megismételte Attal megjegyzéseit, kijelentve, hogy Franciaország a szankciók részeként fokozhatja a Nagy-Britanniából érkező áruk határellenőrzését.

“Nagyon türelmesek voltunk. Nem az a célunk, hogy ezeket az intézkedéseket kikényszerítsük, hanem az, hogy megszerezzük az engedélyeket” – jegyezte meg Beaune, hozzátéve, hogy a Nagy-Britanniába irányuló áramellátás leállítása is a meghozott intézkedések között szerepelhet.

A francia halászok már fenyegetőztek azzal, hogy fellépnek annak érdekében, hogy Nagy-Britanniát és az önkormányzati függőségben lévő Jersey-t további engedélyek kiadására kényszerítsék. A halászok közölték, hogy blokkolni fogják Calais átkelő kikötőjét, valamint a Csatorna-alagút vasúti összeköttetését, ha nem változnak a dolgok.

London azt állítja, hogy “észszerű megközelítést” alkalmaz az engedélyek kiadásával kapcsolatban, és szeptember végéig mintegy 1700 engedélyt adott az uniós hajóknak arra, hogy Nagy-Britannia kizárólagos gazdasági övezetében halászhassanak. Az RT értesülései szerint azonban a Nagy-Britannia partjaihoz közelebb eső területre ennél kevesebbet adtak ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.