Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,15 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
66,757 $

Nem jó ötlet főzés vagy sütés előtt megmosni a nyers csirkét

Ez ugyanis Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden bizonnyal sokan megmossák a kicsomagolt csirkehúst főzés vagy sütés előtt, mondván, a nyers csirke és annak leve tartalmazhat campylobacter baktériumot, néha pedig szalmonellával és clostridium perfringenssel is fertőzött lehet. Ám a szakértők egyáltalán nem javasolják, sőt, óva intenek attól, hogy víz alá tegyük a nyers csirkét.

Ez ugyanis Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet – emelik ki. A 24.hu az IFLScience-re hivatkozva azt írja, a baktérium cseppek útján terjed, a csirkehús mosásakor pedig szétszóródik a kézen, ruhán, főző eszközökön és a konyhai munkalapon. Hozzáteszik: a campylobacter esetében a tünetek általában csak a fertőzés után két-öt nappal jelentkeznek. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Ezzel szemben a szalmonellánál akár hat órán belül. Ez általában hasmenés, hányinger, hányás, valamint láz és hasi görcsök formájában jelentkezik. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) pedig úgy tájékoztatott: míg a mosás nem, a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, így a csirke kicsomagolása után egyből mehet is a lábosba.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás szerint egyszerű módszerrel tisztíthatjuk meg az ivóvizet a mikroműanyagoktól: ahogy élő mikroorganizmusoknál, úgy ebben az esetben is a forralás segíthet. Egyébként Kína több régiójában hagyomány, hogy csak forralás után isznak vizet, a kutatók pedig abban bíznak, hogy egyre jobban elterjed majd ez az egyszerű praktika.

Júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.

Súlyos baleset történt az M1-esen, felborult egy autó

Felborult egy autó az M1-es autópályán, ami miatt a hatóságokat azonnal a helyszínre riasztották, és az érintett szakaszon forgalomkorlátozás van érvényben.