Ezeket érdemes tudni Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban

Fotó: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 29-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Külön regisztráció nélkül, de csak a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni április 30-án a Kossuth téri szentmisén, ám a többi nyilvános esemény kapcsán már más a helyzet.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára kijelentette, miszerint nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat, amelynek során arra fognak törekedni, hogy megmutassák, „mit jelent magyarnak, magyar katolikusnak lenni”.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Emellett létrehozták a ferenc2023.hu honlapot, amely magyarul és angolul folyamatosan frissülő információkkal látja el az érdeklődőket, többek között azokról a helyszínekről, amelyeket a Szentatya felkeres majd.

De a portálon arról is beszámolnak, hogy Ferenc pápa a látogatás egyes helyszínein kikkel fog találkozni, illetve ez nyilvános vagy magánjellegű esemény lesz-e, ami azért is fontos, mert akik részt akarnak venni a nyilvános eseményeken, azoknak ehhez regisztrálniuk kell.

Tóth Tamás kiemelte, ez alól kivétel a Kossuth téri szentmise, amelyen regisztráció nélkül is bárki részt vehet, s a hívek érkezési sorrendben léphetnek a térre, de az a legjobb, ha minél többen előre jelzik a portálon a részvételi szándékukat – írta az Infostart.

Nem könnyű feladat mindent megszervezni ilyen rövid idő alatt

„Természetesen gondolni fogunk azokra is, akik esetleg már nem férnek el a Kossuth téren. Ők a környező utcákban, óriási kivetítőkön követhetik az eseményt, illetve eukarisztikus sátrakat állítanak majd fel, hogy a hívők számára minél teljesebb lehessen a részvétel”

– fejtette ki.

A ferenc2023.hu oldalon olyan hasznos információk is megtalálhatók, hogy miként történik majd a beléptetés a Kossuth térre, vagy mi az, amit magukkal vihetnek a hívek a szentmisére (pl. engedélyezett lesz kis kempingszék bevitele, ha valakinek már nem jutna ülőhely a téren).

A pápalátogatás előkészületeivel kapcsolatban Tóth Tamás azt mondta, hogy a Szentatya nagyon bízik a magyarokban, ugyanakkor tény, hogy két hónap alatt nem könnyű feladat megszervezni a háromnapos látogatást.

„A püspöki konferencia titkára örömmel újságolta, hogy a múlt héten Magyarországon járt egy vatikáni küldöttség, amely mindent rendben talált. Ahogy a látogatás szervezése halad, úgy kerülnek fel a weboldalra újabb és újabb információk”

– mondta, hozzátéve, hogy érdemes rendszeresen visszatérni és elolvasni az újabb híreket.