Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,41 Ft
Euró
392,62 Ft
Font
467,42 Ft
Bitcoin
57,428 $

Fontos bejelentés érkezett a magyar költségvetésről

A Pénzügyminisztérium tett fontos bejelentést a magyar költségvetésről.

...svg content...Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Adóigazgatások Európai Szervezetének (IOTA) éves közgyűlésén a budapesti Marriott Hotelben 2024. június 19-én. MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő

A magyar költségvetés időről időre kérdést jelent a médiában a sajtó képviselői előtt. Egyesek igyekeznek rossz fényben feltüntetni a költségvetés helyzetét, ami kapcsán rendre tisztázza a helyzetet a Pénzügyminisztérium.

Noha Magyarország is súlyosan érintett gazdasági szinten a háború okozta külső hatások miatt, nem lehet azt mondani, hogy instabil lenne a mérleg. A magyar költségvetés valójában rendben van, ugyanakkor az is igaz, az egyensúlyozás miatt szükséges a beavatkozás. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A háború okozta kedvezőtlen külső hatások ellenére a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára. A magyar költségvetés az erős nyomás alatt is garantálja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat. Emellett a költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb június havi mutatója – közölte az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) -írja az MTI.

A hiányok mértéke

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel. Kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig. Az uniós források érkezése hazánkba továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok egyaránt segítik a 4,5 százalékos hiánycél elérését – olvasható a gyorstájékoztatóban.

Liner/MTI

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.