Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Ukrajna: a reggeli sikeres gabonaexportot követően folytatódik az ukrán gabona szállítása

Fotó: MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 13:59

Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere jó hírekkel szolgált pénteken.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, pénteken kora reggel gabonával megrakott Rojen és Navistar szállítóhajók hagyták el az ukrajnai fekete-tengeri kikötőket, Csernomorszk és Odessza kikötőit.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere pedig pénteken bejelentette, hogy a reggeli sikeres indulás után biztosra vehető, hogy az ukrán gabonaexport folytatódik, közlése szerint pedig a szállítás “stabil és kiszámítható lesz minden piaci szereplő számára”.

Kubrakov egy Facebook-bejegyzésben tette hozzá, hogy a tervek szerint biztosítva lesz, hogy az ukrán kikötők képesek legyen havi szinten akár több mint 100 szállítóhajó kezelésére, Ukrajna célja ugyanis, hogy havonta több mint 3 millió tonna gabonát exportáljon a globális piacokra.

Ukrajna infrastrukturális minisztere rámutatott, ezekre a lépésekre nem csupán az ukrán gazdaságnak, de az egész világnak szüksége van, hangsúlyozva, hogy minél hamarabb lesz képes Ukrajna exportálni azt a 20 millió tonna tavalyi gabonát, s minél hamarabb kezdhetik meg az új termés exportját, annál hamarabb javul a globális élelmiszer-biztonsági helyzet.