Visszatértek a Földre az Inspiration4-misszió űrturistái

Twitter/Inspiration4
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 19. - 01:14

Sikeresen landolt a floridai partvidék közelében, az Atlanti-óceán felszínén az Inspiration4-küldetés tagjait szállító Crew Dragon űrhajó.

Újabb történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi, magyar idő szerint vasárnap hajnali 1 óra 7 perckor ugyanis sikeresen földet ért a SpaceX űrturistákat szállító egysége a Florida melletti óceán kellős közepén.

A legénység szeptember 16-án, hajnali 2 órakor indult útjának, a kilövést követően három napon keresztül a világűrben tartózkodtak. A 38 éves Jared Isaacman, az 51 éves Sian Proctor, a 29 éves Hayley Arceneaux és a 42 éves Chris Sembroski rengeteg tapasztalattal gazdagodott, lényegében átélhették gyermekkori álmukat, és meghódították az univerzumot.

Ezen felül fontos kiemelni, hogy a teljes misszió egy jótékonysági akció volt, hiszen miközben az egész sajtó az űrhajósokra és a SpaceX-re figyelt, több mint 54 millió dollár adományt sikerült összegyűjteni a St. Jude Gyermekkórház javára.

A hosszú hétvége során egy hatalmas kupolán keresztül nézhették, mi zajlik körülöttük a világűrben, és természetesen a súlytalanság állapotát is kiélvezhették, míg élményeiket különféle érdekes videókon és fényképeken rögzítették.

A teljes misszió problémamentesen zárult, a Crew Dragon kapszula rendeltetésszerűen lépett be az atmoszférába, majd amikor már túlságosan nagy sebességgel, a súrlódás következtében felhevülve száguldott a talaj felé, kinyitotta hatalmas ejtőernyőit, amelyek lefékezték az esés iramát.

Végül az égből nagyjából 4-5 G-vel aláhullva, később pedig 24 km/h-ra lelassulva az újdonsült asztronauták elérték az Atlanti-óceánt, ahol a SpaceX csapata már várta őket a mentőalakulatok hajóival egyetemben.

Ez volt az első alkalom, hogy a Kármán-vonalon kívülre repülhettek, és három napig Föld körüli pályán keringhettek egy űrhajó fedélzetén olyan személyek, akik korábban egyetlen hivatalos NASA-kiképzésen sem vettek részt, továbbá előre kifizették az út költségét.