Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

A finn kormány módosítana a jogszabályokon, hogy határzárat építhessen az Oroszországgal közös határon

Fotó: Wikimedia Commons
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 19:58

Finnország joggal aggódik, hiszen 1300 kilométer hosszan nyúlik a közös határa Oroszországgal.

Mint ismert, Finnország és Oroszország közös határa mintegy 1300 kilométer hosszú, mely többségében ki van táblázva és szalagokkal van elkerítve, ám a Guardian értesülései szerint a finn kormány most azt tervezi, hogy módosít a hatályos jogszabályokon, hogy határzárat állíthasson fel az érintett területen.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

A finn kormány minden erejével azon van, hogy megerősítse védelmét határainál, főként az Oroszországgal közös határon, hiszen Oroszország ukrajnai agressziója miatt egyre nagyobb az aggodalom a környező országokban, ráadásul Finnország és Svédország már le is adta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

A kormányzat által javasolt módosítások szerint a finn oldalon lehetővé tennék a biztonsági célú határzárak felállítását, melybe beletartozik a kerítések, valamint új utak építése is.

A módosítással egyúttal a menedékkérelmek fogadása is módosulna oly módon, hogy egy meghatározott belépési ponton eszközölnék azt. Ez pedig azért is fontos, mert a hatályos uniós szabályok értelmében minden bevándorlónak joga van menedékjogot kérni az EU-tagállamok bármelyik belépési pontján. Krista Mikkonen belügyminiszter egy közleményben jelentette be, hogy a finn kormány “a finn határőrség értékelése alapján dönt a keleti határon lévő kritikus zónák határzáráról”.