Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Mesterséges húsból emberi fogyasztásra alkalmas, ízes étel? Ez lehet a jövő

A tudósok azt remélik, hogy ez az innováció forradalmasíthatja az emberek húsfogyasztását.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint a laboratóriumból származó húst állati sejtek tenyésztésével állítják elő, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, ún. „állványzatokon” növesztenek. A módszer lehetővé teszi a sejtek szaporodását anélkül, hogy állatok nevelésére és tenyésztésére szükség lenne. A technológiát már egy ideje alkalmazzák mesterséges húsok előállítására, a dél-koreai kutatócsapat viszont egy fontos dologra összpontosított a kísérletei során: olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a laborban előállított hús íze megegyezhet az állati forrásból szerzett húskészítményekével.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok sikeresen újraalkották azt az ízkombinációt, amelyek a valódi grillezett húsok aromáját adják. A Maillard-reakció nevű kémiai folyamat során a fehérjéket alkotó aminosavak hő hatására cukorral lépnek reakcióba, amelyek a megszokott grilles ízt adják a húsoknak. A kutatócsapat a reakció során is létrejövő ízvegyületet juttatta egy zselatin alapú hidrogélbe. Az anyagban az ízek 150°C fokon sütve szabadulnak fel, akárcsak az igazi húsokban – írja a Portfolio a CNN-re hivatkozva. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

A tudósok a jelenlegi kutatás során egyelőre a tudományos háttérre voltak kíváncsiak, ezért a zselészerű hús fogyasztásra még nem alkalmas. Éppen ezért, a végeredményt egy emberi szaglást imitáló elektronikus műszerrel vizsgálták meg, majd a sütés során keletkező aromákat összehasonlították a hagyományos húsokban előfordulókkal. „A laboratóriumban előállított húsok óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható étrend támogatásában” – nyilatkozta az eredményekről Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az íz csak egy a fontos komponensek közül, amelyek egy fenntartható, hús alternatívához szükségesek. Ezáltal a dél-koreai kutatócsoport tovább folytatja a kísérleteket, amelyek során a tökéletesített ízeket olyan mesterséges húsokkal szeretnék kombinálni, amelyek jobban utánozzák az igazi hús megjelenését és állagát – emelik ki a cikkben. De korábban azt is megírtuk, hogy japán tudósok kifejlesztettek egy olyan kollagénből és emberi sejtekből létrehozott mesterséges bőrt, ami minden eddiginél valóságosabb megjelenéssel ruházza fel a robotokat.

Ezen fejlesztésnek hála pedig akár már mosolyogni és képesek lesznek, illetve a tokiói fejlesztőcsapat azt is állítja, a mesterséges bőr öngyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik majd. Elsőre talán félelmetesnek tűnhet, de valójában nagyon komoly segítség lehet ez az emberek számára is. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy új kutatás szerint a sajtfogyasztás boldoggá tesz, emellett jobb mentális jóléthez vezet és elősegítheti az egészséges öregedést. Mindezen megállapításra a szakértők egy hatalmas genetikai elemzést követően jutottak.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.