Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Financial Times: feloldhatja Brüsszel a befagyasztott magyar EU-pénzek egy részét

A lap értesülései szerint az Európai Unió november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást. Az összeg felszabadítása biztosíthatja Orbán Viktor támogatását az uniós költségvetés feltöltéséhez és a Kijevnek nyújtott segítséghez.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig – erről a Financial Times számolt be három, a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva. Közülük ketten állították, a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez.

Az Index megjegyezte, az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné az EU közös költségvetését, amelynek egy része hozzájárulna a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós, pénzügyi támogatási programhoz. Hozzátették, a tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki megfogadta, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá saját uniós forrásaihoz. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

A névtelenségüket kérő tisztviselők elmondták, hogy Magyarország májusban igazságügyi reformokat vezetett be a brüsszeli követelésekre válaszul, amely lehetővé tenné a bizottság számára 13 milliárd euró felszabadítását, a befagyott finanszírozás több mint felét (összesen 22 milliárd euró). Stefan de Keersmaecker, a bizottság szóvivője kifejtette, Brüsszel szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz, hogy „felvilágosítást” kérjen a reformok egyes részleteiről, ha pedig Magyarország választ ad ezen kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést.

A hírt az Európai Bizottság sajtószolgálata a Portfoliónak is megerősítette. A lap a brüsszeli tisztviselőktől megtudta, a vitás kérdések a Kúria automatikus ügyelosztási rendjére, valamint az Országos Bírói Tanács működésére vonatkoznak, elsősorban arra, hogy mennyire biztosított, hogy a testület függetlenül működhessen az Országos Bírói Hivataltól. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, a bizottság arra kíváncsi, hogy „mikor festették utoljára az OBT irodáit”, azonban mint a válaszból kiderült, ilyen kérdések egyáltalán nem szerepelnek a tisztázandó ügyek közt.

A lapnak emellett informálisan több diplomata is jelezte, hogy valótlan Orbán Viktor Kossuth rádióban tett állítása, miszerint a lengyel választásoktól függenének a kifizetések. Kiemelték, a bizottságnak 90 napja van lefolytatni a vizsgálatot attól kezdve, ha a kormány válaszol a feltett kérdésekre.

Nem mindennapi, zárás utáni akciót hirdetett az Auchan

A zárás utáni vásárlási lehetőség a törzsvásárlók számára lett meghirdetve.