18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Felgyújtottak egy meleg férfit, aki belehalt sérüléseibe, az ügy egész Lettországot sokkolta

Fotó: Twitter
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 22:16

A lett férfi halálesete egész Lettországot sokkolta, miután kiderült, hogy ruháit üzemanyaggal átitatták és meggyújtották, a kampányolók homofób támadásnak nevezték az esetet, a rendőrséget pedig tétlenséggel vádolták.

A 29 éves Normunds Kindzulis, aki egyébként mentős volt, április 23-án hajnalban testének 85 százalékán szenvedett súlyos égési sérüléseket, majd szerdán (április 28-án) belehalt sérüléseibe.

Kindzulis korábban homofób halálos fenyegetéseket kapott, és sajtójelentések szerint a fővárosból, Rigából a mintegy 70 kilométerre nyugatra fekvő Tukumsba, egy csendes kisvárosba költözött az atrocitások elől menekülve.

Tukumsban azonban a homofóbia áldozatává vált, legalább négy alkalommal bántalmazták fizikailag, a helyi rendőrség azonban akkoriban nem indított nyomozást a férfi ügyében, most pedig azt feltételezik, hogy az őt ért atrocitások miatt öngyilkosságot is tervezhetett elkeseredésében.

“Az öngyilkosság szélére sodorni valakit szintén bűncselekmény” – mondta Andrejs Grishins, a lett bűnügyi rendőrség helyettes vezetője csütörtökön az érdeklődő újságíróknak. Az eset országos vitát váltott ki a homofóbiáról Lettországban, a 2 millió lakosú EU-tagállamban, amely 2006-ban úgy módosította alkotmányát, hogy kifejezetten megtiltotta az azonos neműek házasságát.

“Nem akarunk homofób társadalomban élni… Változásra van szükség… és ezt a változást MOST akarjuk” – írta a Mozaika, egy melegjogi szervezet a Facebookon. Egils Levits elnök, az Európai Bíróság volt bírája is megszólalt az eset kapcsán, úgy fogalmazott: “Lettországban nincs helye a gyűlöletnek”.

Az áldozat kollégája és lakótársa, Artis Jaunklavins, aki még mindig kórházban van, azt mondta, hogy Kindzulist lángba borítva találta otthonuk előtt. “A folyosó felől jövő sikoltozásra ébredtem. Normunds lángolt, mint egy fáklya. Megpróbáltam eloltani a lángokat, bevittem és betettem a fürdőbe, de az égési sérülések túl súlyosak voltak, a ruhája ráégett a bőrére” – mondta a Delfi hírportálnak.

Otthonuk leégett bejáratát mostanra szivárványos plakátokkal és meleg zászlókkal borították be, azonban a helyi rendőrség kezdetben elutasította a hivatalos nyomozás megindítását, közleményében ugyanis azt írta, hogy “nincs teljes bizonyíték arra, hogy bűncselekmény történt volna”.

A férfi halálát követően a rendőrségnek most már törvény szerint is meg kell indítania a bűnügyi nyomozást, sőt, egy külön vizsgálat is folyik azzal kapcsolatban, hogy a helyi rendőrség állítólag nem vizsgálta ki a férfi ellen irányuló fenyegetéseket – írja az Euractiv.