Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,804 $

Felfedezték a világ egyik legrégebbi hajóroncsát, átírhatja az eddigi ismereteinket

Az ókori hajó meglepő épségben vészelte át a hullámsírban töltött évezredeket.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

Teljesen átírhatja az ókori tengeri kereskedelemről alkotott világnézetet a Földközi-tengernél tett felfedezés, melynek során egy 3300 éves hajóra bukkantak. Az ősi hajó az egyik legrégebbi, amit valaha is találtak a kutatók.

Az Izrael északi partjaitól mintegy 90 kilométerre, 1800 méteres mélységben található roncs ráadásul bámulatos állapotban maradt fenn. Mint kiderült, több száz korsót rejtett, melyekben egykoron értékes árukat szállítottak. Soron kívül Magyar Péter lerántotta a leplet a Tisza Párt másik alelnökéről

„A széles körben elfogadott feltételezés eddig az volt, hogy a kereskedelmet abban az időben kikötőről kikötőre biztonságosan, a partvonalat szemmel tartva alakították ki” – magyarázta Jacob Sharvit, az Izraeli Régiségügyi Hatóság tengeri egységének vezetője.

„Ennek a hajónak a felfedezése most megváltoztatja az ókori hajózási képességekről alkotott teljes képünket: Ez a legelső olyan roncs, melyet ilyen nagy távolságban találtak meg, a közelében pedig semmilyen szárazföld nincs” – tette hozzá.

Sharvit szerint a navigáláshoz valószínűleg az égitesteket használták. A hajót és rakományát egy nagy földgázkutató és -kitermelő vállalat rutinszerű tengerfenék-felmérése során fedezték fel – adta hírül az IFL Science.

Az eddigi legrégebbi felfedezett hajóroncs Görögország partjainál, Dokosz szigetének közelében található, és körülbelül 4200 éve süllyedhetett el.

Jön a Magyar Nagydíj, rendkívül izgalmas futam várhat ránk a Hungaroringen

Azok, akik nem váltottak jegyet a Magyar Nagydíjra, bánhatják, mert hatalmas a hangulat és egy rendkívüli izgalmas futam várhat ránk.