Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,945 $

Korábban ismeretlen fajt észlelhettek a mélyben

Több okból is különleges esetről van szó, amelyről felvétel is készült.

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ritka felvétel készült egy mélytengeri nőstény kalmárról, amint tojásait szállítja, de a megfigyelésről beszámoló tanulmányból az is kiderül, hogy egy korábban ismeretlen fajt észlelhettek. A szakértők szerint a mélyben rengeteg tintahalalakú él, ám megpillantani, s megvizsgálni őket nem túl könnyű, főként az éppen költő nőstény egyedeket.

A Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) által üzemeltetett víz alatti robot 2015-ben készítette a különleges felvételt, amelyen egy, a Gonatidae családba tartozó kalmár látható. A MBARI távirányítású járművei korábban 17 alkalommal figyeltek meg tojást őrző mélytengeri lábasfejűeket, de ez az eset különleges volt – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva. Soron kívül Elnézést kért a fideszes képviselő, amiért úgy tűnt, mentegeti a gyermekbántalmazó edzőt

Mégpedig azért, mert az ikrák hatalmasak, 11,6 milliméteresek voltak. Hozzáteszik, a Steven Haddock vezette csapat a Kaliforniai-öbölben fedezte fel az állatot, amellett, hogy a tojásai szokatlanul nagyok voltak, számuk meglepően alacsony volt. Az óceánban sok faj nagyszámú ikrát rak, hogy maximalizálja a faj túlélési esélyét, a mélyben viszont jóval kiszámíthatóbb a környezet, ezért elég kevesebb utód.

A kutatók azon a véleményen vannak, hogy egy új fajt figyeltek meg, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek. A tintahalalakúak számára az utódok gondozása igen áldozatos munka. A költés sokat kivesz a nőstényből, amely addig nem eszik, amíg a kicsik ki nem kelnek – ez akár négy évbe is telhet.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Ezt követően az állat elpusztul. „Áldozatvállalása azonban javítja az utódok túlélési esélyeit” – magyarázta az egyik szakértő. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén: ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

K-poppal válaszol Dél-Korea az "ajándékot" tartalmazó észak-koreai léggömbökre

Az észak-koreai léggömbökben érkező "ajándékok" miatt Szöul fokozza a hangszórók használatát a demilitarizált övezetben.