Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

Sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén

Ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán sötét mélységeiben. Mint kiderült, a kutatók a Mexikó és Hawaii közötti vizekben bukkantak rá a korábban ismeretlen fajra, amelynek kapcsán Thomas Dahlgren ökológus úgy fogalmazott: „Ezek a világ legkevésbé felderített területei, a becslések szerint csupán minden tizedik itt élő állatfajt ismerjük”.

A szakértő meglehetősen izgalmasnak tartja az itt végzett kutatásokat, ugyanis itt a tudósoknak olyan élménye lehet, mint a 18. században, amikor teljesen új ökoszisztémákat tártak fel – írja a 24.hu a ScienceAlertre hivatkozva. Egy bizonyos mélység után az óceánok rendkívül veszélyes hellyé változnak az emberek számára. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Halálos mértékű nyomás, végtelen sötétség és fagyközeli hőmérséklet jellemzi ezeket a mélytengeri régiókat – sorolják. Szerencsére léteznek már olyan távvezérlésű járművek, amelyek ezekre a zord helyekre is képesek lemerülni, egy ilyen eszközt küldött egy nemzetközi kutatócsoport 3500 és 5500 méteres mélységbe legutóbbi expedíciójuk során.

Több felfedezést is tettek

A szakemberek egyik legnagyobb felfedezése egy új tengeriuborka-faj volt, amely teljesen átlátszó – emelik ki. Ezáltal az emésztőszervei kiválóan láthatók a róla készült fényképen, akárcsak hosszú farka, amelyet feltehetőleg úszásra használ. Hozzáteszik: ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

A korábban ismeretlen tengeriuborkán kívül pedig megörökítettek egy üvegszivacsot, valamint több tengericsillagot, korallokat és tengerirózsákat – derül ki a cikkből. Korábban arról is beszámoltunk, hogy az emberi rekordnál tízszer tovább tudja visszatartani a lélegzetét egy különleges cetfaj. Ugyanakkor az elefántfókák is hasonlóan ügyesek, mivel ők átlag 2 óráig bírják egy levegővel.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy korábban ismeretlen fajt fedeztek fel egy ugandai erdőben a szakértők: beszámolójuk alapján a rejtőzködő állat a talajszinten él, ahol halott levélnek álcázza magát, hogy észrevétlen maradjon. Mint írták, az új faj a Rhampholeon nalubaale vagyis az istennő-törpekaméleon nevet kapta.