Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,77 Ft
Euró
397,54 Ft
Font
470,44 Ft
Bitcoin
63,876 $

Az emberi rekordnál tízszer tovább tudja visszatartani a lélegzetét egy különleges cetfaj

Egy perc is hosszú időnek tűnhet, hát még több óra!

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az emberi szervezet nem arra lett „kitalálva”, hogy órákat töltsön a egy levegővel a víz alatt, mégis vannak olyan merész búvárok, akik rekordot-rekordra halmozva merülnek minél mélyebbre. Köztük van Korok Fatima magyar sportoló is, aki a szabadtüdős merülés világrekordját felállítva 102 méterre merült le, miközben 3 perc 47 másodpercig nem vett levegőt.

Ehhez rengeteg gyakorlás kell, és a laikusokat óva intik az orvosok a hasonló próbálkozásoktól. Még úgy is kockázatos a visszatartás, ha amúgy bármikor levegőt vehetnénk, hiszen könnyen a tüdőnk, vagy az agyunk károsodását kockáztatjuk. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

A rekordokat az extrém körülményeket mellőzve is hajszolják, Branko Petrovic 11 perc 54 másodpercig nem vett levegőt, az előzetesen tiszta oxigént belélegzők között pedig Aleix Segura tartja 24 perc 3 másodperccel. Ezekhez az eredményekhez koplalás és a mozgás minimalizálása szükséges, ám még így sem közelítik meg a Cuvier-féle csőröscetek eredményét, akik ennél jóval több ideig tudják visszatartani a lélegzetüket.

Egy 5 éven keresztül zajló, a faj 23 példányát vizsgáló tanulmány ugyanis megállapította, hogy bár átlagosan 59 percig voltak lenn a víz alatt, míg újból fel nem bukkantak levegőért, az egyik cet nem kevesebb, mint 3 óra 42 percig bírta! Hasonlóan ügyesen az elefántfókák, ők átlag 2 óráig bírják egy levegővel.

De mégis hogyan képesek erre? Kutatók rájöttek, hogy a tengeri emlősök részben azért képesek ilyen sokáig a víz alatt maradni, mert izomrostjaik tele vannak egy mioglobin nevű fehérjével, amely oxigént tárol. Ez ugyan az emberi szervezetben is megtalálható, ám a vízi állatokénál jóval kisebb mennyiségben.

A csőrös ceteknek azonban van még egy trükkje, ami a rekordhoz kellett. Ez pedig a lassú anyagcsere, ami miatt nem használják fel olyan gyorsan a rendelkezésükre álló oxigént – írja az IFL Science.

12 évesek megpofozták, a földre térdeltették, majd ellopták egy kisfiú focilabdáját Kispesten

A gyermek azt hitte, játszani szeretnének vele, ám kiderült, bántalmazás céljával közelítették meg a focipályán.