Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,049 $

Mióta itt jártál:

Feladta magát Brazília volt igazságügyi minisztere, köze lehetett a zavargásokhoz

MTI/EPA/ANDRE BORGES
Dél-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Anderson Torrest bűnpártolással vádolják, ő lehetett az egyik fontos láncszem a kormányépületek lerohanása során.

Letartóztatták Anderson Torrest, Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök igazságügyi miniszterét, miután szombaton visszatért Brazíliába. Az új igazságügyi miniszter, Flavio Dino korábban ultimátumot adott Torres-nek.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Dino közölte a volt miniszterrel, hogy a hatóságok hétfőig adnak határidőt, hogy feladja magát, különben kiadatással kell szembenéznie. Torres ezt követően hazautazott Floridából – írja az Al Jazeera.

A hatóságok állítása szerint Torres otthonában olyan dokumentumokat találtak, melyek lépéseket javasoltak a választási eredmények „korrekciójára”, miután Lula szoros csatában felülmúlta Bolsonarót. Torres azzal védekezett, hogy ezek csupán kiragadott információk.

Bolsonaro sem úszhatja meg a felelősségre vonást

Az ügyészek a zavargásokat követően Bolsonaro ellen is vizsgálatot indítottak, ugyanis „vandalizmushoz és erőszakhoz vezető antidemokratikus cselekményekre való felbujtással” vádolják.

Múlt héten a volt elnök támogatóinak ezrei rohanták meg a kormányépületeket, súlyos károkat okozva, felbecsülhetetlen értékű műkincseket megrongálva. A tüntetők katonai puccsot követeltek.

Bolsonaro nyilvánosan nem ismerte el Lula győzelmét, két nappal az új elnök beiktatása előtt pedig az Egyesült Államokba utazott, és azóta is ott tartózkodik.