Fantasztikus hír érkezett a Pfizer/BioNTech vakcináról

Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány VIII. kerületi idősek otthonában 2020. február 6-án. MTI/Bruzák Noémi
not image

Borbély Fanni

2021.március.9 - 14:29

Egy friss tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag hatékony védelmet nyújt az új, brazil mutációval szemben is.

Azok a személyek, akik az oltóanyag mindkét dózisát megkapták, vérmintáikból kimutatták, hogy hatékonyan semlegesítették a vírus brazil mutációját is, nem csupán az eredeti vuhani vírustörzset.

A New England Journal of Medicine hétfőn közzétett tanulmányához a Pfizer, a BioNTech, valamint a Texasi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói genetikailag módosították a vírust, hogy olyan koronavírus-változatokra is reagáljon a szervezet, melyek nemrég jelentek meg a világszerte.

Ahogyan arról a CNN is beszámolt, összesen 15 embertől vettek vérmintákat az első dózis után, majd két és négy héttel később a klinikai vizsgálatok részeként megkapták a második dózist is. A kutatócsoport megállapította, hogy a beoltott személyek immunrendszere mondhatni azonnal megkezdte a brazil mutáció semlegesítését.

A brazil mutáció hasonlóságot mutat a dél-afrikai variánssal, melyről úgy vélik, sokkal fertőzőbb, mint a korábbi vírus, sőt nagy valószínűséggel képes megkerülni az immunrendszert, így pedig sokkal komolyabb károkat okoz a szervezetben. A legfrissebb kutatási eredmények alapján azonban van remény, hiszen az eredmények azt mutatják, a Pfizer/BioNTech oltóanyaga hatékonyan veszi fel a harcot az új mutációval is.

A Pfizer korábban már beszámolt arról, hogy a dél-afrikai variáns esetében a vakcina sajnos csak kisebb sikereket ért el, így a vállalat most azon dolgozik, hogy kifejlesszenek egy emlékeztető oltást, valamint egy olyan oltóanyagot, melynek alapja a jelenlegi, módosításra pedig azért van szükség, hogy a jelenlegi és esetleges jövőbeni mutációkkal szemben is kialakuljon az immunitás a beoltott személyeknél.