Falus András: rengeteg meglepetést tartogat még a koronavírus

Fotó: Eger, 2021. március 29. Dósáné Fekete Márta, a Heves megyei tisztifőorvos helyettese mutatja a kínai Sinopharm újonnan érkezett, koronavírus elleni vakcináit Egerben, a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán 2021. március 29-én. MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2021.március.30 - 00:35

A Széchényi-díjas immunológus professzor szerint még ma tesztelni kellene mindenhol, hogy kiderüljön, pontosan milyen védettséget nyújt egy vakcina.

A Széchényi-díjas immunológus professzor szerint még ma tesztelni kellene mindenhol, hogy kiderüljön, pontosan milyen védettséget nyújt egy vakcina.

Falus András a Népszavának adott hosszabb interjújában elmondta, már tavaly május-júniusban hat mutációt jegyeztek le Spanyolországban, ezen variánsok azonban nem voltak súlyosabbak az eredetinél.

Az akadémikus hozzátette, nem biztos, hogy a vuhani volt az első Sars-CoV-2 vírus, viszont kitörni egyértelműen ez a változat tudott a kínai városban 2019 végén.

A vírus nem élőlény, vagyis nem osztódik, hanem megsokszorozza, másoltatja magát a fertőzött sejttel. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy középkori szerzetes a sötét teremben másolta a kódexeket és közben belehibázott az irományokba – magyarázta Falus.

“Jobb így nevezni ennek a vírusnak is az egyes variánsait, mert a mutáns szó valamilyen szörnyet, torz lényt sugall, holott nem erről van szó.”

Falus hangsúlyozta, jelenleg nagyjából 70 védőoltás áll klinikai fejlesztés alatt. A vírus örökítőanyaga egy 30 ezer betűből álló könyvlapként képzelhető el, valamint van egy számítógép, ami az eddig felbukkant vírustörzsek adatai alapján képes megmondani, mekkora az esélye az új változatok kialakulásának.

Mindezek alapján azonnal elkezdik ellenük az új vakcinát gyártani. Az a jó védőoltás, ami minél több mutáns ellen ad immunvédelmet, és amelyik az immunrendszerünket meg tudja tanítani arra, hogy ha majd jön az új mutáns, azt semlegesítse – emelte ki az akadémikus.