Már 500 forintba is kerülhet egy gombóc fagylalt
Erdélyi Balázs kifejtette, a 20 százalékos áremelés mögött az alapanyag-drágulás, valamint a megemelkedett munka- és rezsiköltség áll.
Egy budapesti cukrászdában nagy kedvencnek számít a pisztácia és a meggyes mákos, miközben a csoki, a vanília, az eper és a málna is népszerű. A jeges édességért azonban idén már 20 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly, így átlagosan 350-450 forintba kerül egy gombóc fagyi az országban.
A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs szerint kiemelt cukrászdákban és helyszíneken akár 500 forint is lehet a fagylalt, ugyanis a tejes fagyi tejszín nélkül nem elképzelhető, sajnos azonban a tejtermékek ára másfélszeresére drágult idén.
Hozzátette, számos gyümölcskészítmény, gyümölcs püré, fagyasztott gyümölcs érkezik külföldről, ebben az esetben akár dupláját is elkérhetik a tavalyi árnak. Mindemellett nagy terhet jelent az is, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni, emiatt még többe kerül a fagyi.
Az atv.hu beszámolójából kiderül, hogy nem egyszerű a választás, hiszen óriási a kínálat, a vásárlók között nézelődő Emma édesanyja azonban elmondta, 1500 forintért már nem igazán venne fagylaltot, „de egy gombóc belefér, még ha nagyon drága is”.