Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Ezekre a reakciókra lehet számítani a második adag vakcina beadását követően

Belföld
not image

A T-800-as

Szerkesztő

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília részletesen, mélyrehatóan beszélt arról, hogy mi várhat azokra, akik megkapják a második adag oltásukat is a koronavírus ellen.

Egyre többen kapják meg a második oltásukat Magyarországon, ami egyúttal más reakciókat is eredményezhet, mint az első adag esetében. Erről az országos tisztifőorvos beszélt a hétfői sajtótájékoztatóján.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

„Egy picit hevesebb reakcióknak nézünk elébe, úgy tűnik. Ez sem meglepő, ez is egy ismert tény, hogy míg az első vakcinának a beadását követően jellemzően az ellenanyag termelődés indul meg a szervezetben, a második vakcinát követően még termelődik további ellenanyag, de jellemzően az úgynevezett sejtes immunitás indul meg a szervezetben.”

„Ez azt jelenti, hogy olyan sejtek alakulnak ki, úgyis nevezzük őket, hogy memóriasejtek, amik majd emlékezni fognak erre a kórokozóra, ha egy természetes fertőződés bekövetkezne, és ők akcióba lépve ki tudják védeni a fertőződést.”

„Ennek a folyamatnak az a következménye lehet, nem mindenkinél, előfordulhat, hogy a második adag megkapását követően egy picit erőteljesebbek lehetnek a helyi reakciók is. Tehát bőrpír van, vagy lehet hőemelkedés, esetleg egy-két napos láz.”

Így működik a Szputnyik V vakcina, amit sok magyar kaphat meg

„Ha észlelik magukon, akkor azt ne várják meg, jellemzően paracetamol készítményeket ajánlanak a klinikusok ennek a kivédésére, és egyfajta levertség, izomfájdalom jöhet. Azért is említem ezt, mert ez is egy természetes reakciója a védőoltásnak, és ezt követően erre számítani lehet, számítani kell!”

„Nem kell tőle megijedni, nem kell tőle félni, gyakorlatilag az oltóanyagnak a hatásosságát mutatja, reagál a szervezet az oltóanyagnak a beadására.” – zárta le Müller a részletes válaszát a második adag beadását követő esetleges reakciók kapcsán.