Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Az EU szankciókat vezet be Iránnal szemben Mahsa Amini halála kapcsán

A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetõk Irán isztambuli konzulátusa elõtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendõje nem megfelelõ viselése miatt õrizetbe vett fiatal kurd nõ, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az EU szankciókat vezetett be Iránnal szemben az emberi jogok megsértése miatt, miután az iráni biztonsági erők erőszakossága nyomán életét vesztette egy fiatal kurd nő, Mahsa Amini.

Az Európai Unió külügyi tanácsa luxembourgi ülésén szankciókat vezetett be az emberi jogok megsértése miatt a fiatal iráni kurd nő, Mahsza Amini letartóztatása utáni haláláért felelősök, mint az annak nyomán kezdődött megmozdulások résztvevőivel szembeni erőszakos fellépés felelőseivel szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Az Európai Unió tizenegy embert és négy szervezetet vett fel azon személyek és szervezetek jegyzékébe, akik vagy amelyek a hatályos iráni emberi jogi uniós szankciórendszerrel összefüggésben hétfőtől korlátozó intézkedések hatálya alá tartoznak.
Jegyzékbe kerültek az Amini letartóztatása utáni haláláért felelős úgynevezett erkölcsrendőrség illetékesei, valamint az iráni biztonsági erőknek a rendvédelemért felelős erői, illetve hatóság helyi vezetője a tiltakozások brutális elfojtásában játszott szerepe miatt.

Jegyzékbe került továbbá az iráni technológiai miniszter az internet leállításában játszott szerepe miatt.

A korlátozó intézkedések uniós beutazási tilalomból és az unió területén lévő vagyoni eszközök befagyasztásából állnak. Emellett tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátani. Az iráni emberi jogi szankciórendszer magában foglalja továbbá a belső elnyomásra felhasználható eszközök és a távközlési szolgáltatás megfigyelésére szolgáló berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is.

A jegyzék jelenleg összesen 97 embert és 8 szervezetet sorol fel. A külügyminiszterek tanácsa közleményében aláhúzta, az Európai Unió és tagállamai elítélik, indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartják a békés tüntetőkkel szembeni erőszak alkalmazását. Az iráni embereknek, csakúgy, mint bárhol máshol, joguk van a békés tiltakozáshoz, és ezt a jogot minden körülmények között biztosítani kell – jelentették ki.

“Az EU elvárja Irántól, hogy haladéktalanul hagyjon fel a békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépéssel, engedje szabadon a fogvatartottakat, és biztosítsa az internet-hozzáférést és az információk szabad áramlását. Az EU továbbá elvárja Irántól azt is, hogy számoljon be a megmozdulások során történt halálesetekről és a letartóztatottak számáról, és biztosítson megfelelő eljárást valamennyi fogvatartott számára”

– fogalmaztak.

Mahsza Amini meggyilkolását ki kell vizsgálni, és felelősségre kell vonni mindenkit, akiről bebizonyosodik, hogy felelős a fiatal nő haláláért – tették hozzá.

A 22 éves kurd nőt azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Halálát követően tömegmegmozdulások kezdődtek Iránban.

(MTI)