Az európai szabályozó hatóság “eléggé biztos” az mRNS-vakcinák hatékonyságában az indiai variánssal szemben

Fotó: MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
not image

Borbély Fanni

2021.május.17 - 09:54

A Pfizer/BioNTech és a Moderna által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinák hatásosnak tűnnek az új indiai variáns ellen – közölte szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az európai szabályozó hatóság által felülvizsgált adatok a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-vakcináiról, az Indiában felfedezett variáns elleni hatékonyságára vonatkozóan “biztatóak” – mondta Marco Cavaleri, az EMA vakcinastratégiáért felelős vezetője egy sajtótájékoztatón.

A hírvivő RNS, vagy mRNS egy olyan hatóanyag, amely az emberi sejtek számára utasításokat tartalmaz a koronavírus egy darabjának, a tüskefehérjének a megépítésére, amelyet az immunrendszer idegen anyagként ismer fel, lehetővé téve, hogy a fertőzéskor megfelelő választ adjon a vírus ellen.

Cavaleri hozzátette azonban, hogy az EMA további adatokat vár Indiából, ahol az AstraZeneca vakcinájának egy másik változatát alkalmazzák. “Eddig összességében eléggé biztosak vagyunk abban, hogy a vakcinák hatékonyak lesznek ezzel a változattal szemben” – mondta.

Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen, AstraZeneca: ezt a négy vakcinát az egész Európai Unióban való használatra jóváhagyta a felügyelet. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU/EGT-országokba szállított 209,2 millió adag közel kétharmadát a Pfizer/BioNTech, míg a Moderna több mint 18,6 millió adagot szállított az európai országokba.

A B.1.617-es változatot, amely először októberben jelent meg Indiában, mostanra 44 országban mutatták ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig ezen a héten “aggodalomra okot adó variánsnak” minősítette az indiai mutációt.

Ezzel csatlakozott három másik variáns – az először az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában megjelentek – listájához, amelyeket az eredeti törzsnél veszélyesebbnek tartanak, mert vagy fertőzőbbek, vagy halálosabbak, vagy bizonyos vakcinákkal szemben ellenállóbbak, mint az eredeti vuhani vírus.

Részben a B.1.617 vírust teszik felelőssé a fertőzések és a halálesetek pusztító hullámáért Indiában, ahol a koronavírus okozta halálesetek hivatalos száma szerdán átlépte a 250 ezret, miután az országban új napi rekordot regisztráltak: 4 205 haláleset történt az országban.

Az EU Bizottsága szerdán felszólította a 27 tagállamot, hogy a vírusváltozat terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt alkalmazzanak “vészféket”, és ideiglenesen tiltsanak be minden nem létfontosságú utazást Indiába és Indiából.

“Fontos, hogy a legszigorúbb minimumra korlátozzuk azon utazók kategóriáit, akik Indiából alapvető okokból utazhatnak, és azokat, akik mégis utazhatnak Indiából, szigorú vizsgálatoknak és karanténrendelkezéseknek vessék alá” – áll a Bizottság közleményében. Több európai ország, köztük Németország, Franciaország és Belgium már szigorúan korlátozást vezetett be az Indiából érkező utazók beutazására vonatkozóan – írja az Euronews.