Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Az EU azt fontolgatja, hogy elkerüli a fehérorosz légteret a Ryanair-incidens miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Sebastian Kurz osztrák kancellárt az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos találkozója elõtt Brüsszelben, 2021. május 24-én. MTI/AP/Olivier Matthys
not image

Borbély Fanni

2021. május 24. - 19:56

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy elkerüli Fehéroroszország légterét és kitiltja a Belavia nemzeti légitársaságot az uniós repülőterekről, miután a fehérorosz hatóságok egy harci repülőgépet indítottak és leszállásra kényszerítettek egy Ryanair-gépet Minszkben.

Az uniós vezetők határozottan elítélték Fehéroroszországot a vasárnapi incidens miatt, amelynek során a Görögországból Litvániába tartó járatot eltérítették, és letartóztattak egy disszidens újságírót, aki a gép fedélzetén tartózkodott.

Soron kívül Európa-liga: pályára lép a csoportelső Ferencváros

A hétfő esti csúcstalálkozón megvitatják a Minszk ellen már érvényben lévő szankciók szigorítását, és korlátozhatják a Fehéroroszország és a 27 tagállamot tömörítő EU közötti szárazföldi tranzitkapcsolatokat is. “A nemzetközi partnerekkel együtt azon fogunk dolgozni, hogy lezárjuk Fehéroroszország légterét a nemzetközi járatok előtt” – mondta Ingrida Simonyte litván miniszterelnök hétfőn.

Clement Beaune francia miniszter “állami kalózkodásnak nevezte a repülőgép kényszerű eltérítését, amely nem maradhat büntetlenül”, és szigorúbb szankciókat javasolt Fehéroroszországgal szemben. “Olyan intézkedéscsomagon dolgozunk, amely túlmutat a személyek elleni szankciókon”, és felfüggesztheti az EU-val való földi tranzitkapcsolatokat is – közölte Emmanuel Macron francia elnök hivatala.

Az EU feketelistára tett 88 személyt és hét vállalatot, akiket “elnyomással és megfélemlítéssel” vádolnak a veterán vezető, Alekszandr Lukasenko tavalyi elnökválasztáson aratott győzelme elleni tiltakozások nyomán, amelyet ellenzékiek szerint manipuláltak. A szankciók között szerepel az is, hogy Lukasenko és fia számára megtiltják az EU-ba való beutazást, és befagyasztják az EU-tagállamokban lévő vagyonukat.

“Ezeket a szankciókat kiterjeszthetnénk más tisztviselőkre is” – mondta Beaune a BFM televíziónak, utalva arra, hogy a légtérzárlat “észszerű védelmi intézkedés lenne, mivel az európaiak élete veszélybe került”. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a repülőgép fedélzetén őrizetbe vett Roman Protasevich ellenzéki újságíró szabadon bocsátását és annak kivizsgálását követelte, hogy megsértették-e a nemzetközi légiközlekedési szabályokat.

A Reuters azt írja, az airBaltic lett légitársaság már közölte, hogy a továbbiakban nem használja a fehérorosz légteret járataihoz. A fehéroroszországi incidens miatti felháborodás már át is terjedt majd az EU vezetői által régóta tervezett csúcstalálkozó megbeszélésére arról, hogy milyen irányt vegyenek a Lukasenko mögött régóta kiálló Moszkvával való feszült kapcsolatukban.

Az EU óvatosan lépett fel a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bevezetésével kapcsolatban, mert fennállt annak a veszélye, hogy ezzel Lukasenkót még szorosabbra fűzné a kapcsolatokat Oroszországgal. “Nem olyan könnyű a szankciókat kalibrálni, ha kímélni akarjuk a lakosságot” – mondta egy magas rangú uniós diplomata a Minszk elleni lehetséges új intézkedésekről. A német Ursula von der Leyen, aki az EU végrehajtó bizottságát, az Európai Bizottságot vezeti, a polgári repülőgép eltérítésével vádolta Minszket, és Washington is elítélte “a megdöbbentő tettet”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.