Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Taktikai rakétákat lőtt a levegőbe Észak-Korea

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2021. szeptember 29-én közreadott képen fellövik az újonnan kifejlesztett hiperszonikus rakétát, a Hvaszong-8-at Rjongnim megyében szeptember 28-án. MTI/EPA/KCNA
not image

Hujber Dávid

2022. január 18. - 06:02

A dél-koreai és a japán hatóságok után Észak-Korea is hivatalos nyilatkozatot adott ki a legutóbbi rakétatesztjéről, ami rövid időn belül a negyedik ilyen esemény volt.

Észak-Korea legutóbb hétfőn abszolvált egy rakétatesztet, amiről Dél-Korea és Japán is beszámolt. Mindkét ország aggódik az északiak mozgolódása miatt, akik az utóbbi időben egyre több rakétatesztet hajtanak végre.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Az ENSZ tilalma ellenére teszik ezt, és megerősítették, hogy a hétfőn végrehajtott negyedik fegyverteszt részeként két irányított taktikai rakétákat lőttek ki. A Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA elárulta, hogy a rakéták célt értek, pontos volt a becsapódás.

A KCNA közölte, a tesztkilövés célja a gyártott és bevetett irányított taktikai rakéták értékelése, illetve a fegyverrendszer pontosságának ellenőrzése volt. Végül megerősítést nyert a gyártás alatt álló fegyverrendszer pontossága, biztonságossága, illetve annak működési hatékonysága.

A tesztek nemzetközi szinten is aggodalmat váltottak ki, az Egyesült Államok közben még szigorúbb szankciókat követel, ami csak még inkább felpaprikázta Phenjant. Az ENSZ is egyre aggasztóbbnak nevezte az északiak tesztjeit, és minden érintett felet felszólítottak, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, enyhítvén ezzel a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültséget.

Katasztrófától tartanak a légitársaságok az 5G bevezetése miatt

Noha Észak-Korea a tiltott fegyverprogramja miatt nemzetközi szankciók hatálya alatt áll, új fegyvereket tesztelnek, miután az USA korábbi elnöke, Donald Trump és Kim Dzsong Un nem jutott dűlőre a kérdésben, és ennek már három éve.

Kim Dong-yup, a dél-koreai haditengerészet volt tisztje a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a jelek szerint az északiak egy KN-24 SRBM típusú rakétát lőtt ki, amit ezelőtt 2020 márciusában teszteltek. Ez pedig az amerikai MGM-140 hadsereg taktikai rakétarendszerére (ATACMS) hasonlít, és arra tervezték, hogy kikerülje a rakétavédelmet, amellyel precíziós csapásokat lehet végrehajtani – írja az Al Jazeera .

Kim a KCNA jelentésére hivatkozva elmondta, úgy tűnik, hogy Észak-Korea már bevetette, és megkezdte a KN-24 tömeggyártását, de ezt a teszt valójában egy újabb erődemonstráció lehet a részükről, hogy megerősítsék a korábban tett figyelmeztetésüket.