Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Katasztrófától tartanak a légitársaságok az 5G bevezetése miatt

Fotó: Iwan Shimko / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 17. - 22:55

Az interferencia megzavarhatja az érzékeny műszereket.

A légiközlekedés „katasztrofális” válságára figyelmeztettek szerdán a nagy amerikai utas- és árufuvarozók arra reagálva, hogy az AT&T és a Verizon 5G szolgáltatást kíván telepíteni a repterek közelébe. Az új C-Band 5G szolgáltatás jelentős számú repülőgépet tehet használhatatlanná azzal, hogy megzavarja azok érzékeny műszereit.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az interferencia miatt egy áltagos napon 1 000 járat és 100 ezer utas lenne kitéve járattörléseknek, eltereléseknek és késésnek. A levélírók – köztük az UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways és FedEx Express – sürgős intézkedést kértek a Fehér Háztól a nemzet kereskedelmének megóvása érdekében.

Az AT&T és a Verizon tavaly egy 80 milliárd dolláros aukción nyerte mega C-sáv teljes spektrumát, január 3-án pedig megegyezés született arról, hogy 50 repülőtér körül pufferzónákat alakítanak ki az interferencia kockázatának csökkentése érdekében. Az egyezség értelmében egyéb lépéseket is tesznek, hogy az interferencia veszélye ne álljon fenn fél évnél hosszabb ideig.

A Reuters beszámolója szerint a légitársaságok azt szeretnék elérni, hogy az 5G-t a világon mindenhol bevezessék, kivéve a kulcsfontosságú repülőterek kifutópályáinak 3,2 kilométeres körzetében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.