Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Észak-Korea szerint az elbaltázott kémműhold-indítás az ország „legsúlyosabb kudarca”

A Munkáspárt tisztviselői ennek okán ígéretet tettek arra, hogy „hamarosan sikeresen felküldenek egy kémműholdat”.

...svg content...Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint komoly következményekkel kell szembenézniük azoknak, akik felelősek voltak az első sikertelen kémműhold-felbocsátási kísérletért Észak-Koreában: a vezető tisztviselők erősen bírálták a felelősök munkáját, ezzel együtt pedig ígéretet tettek arra, hogy „hamarosan sikeresen felküldenek egy kémműholdat”.

Azt ígérték, hogy másodjára is megpróbálkoznak a katonai kémműhold felbocsátásával, miután az állami média úgy számolt be az első sikertelen kísérletről, mint az idei év „legsúlyosabb kudarca”. A KCNA közlése szerint a Munkáspárt péntek és vasárnap között megtartott hosszas ülésén hangzott el az ígéret, miszerint ismételten megkísérlik majd a kémműhold felküldését. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Az ülésen utasították a dolgozókat és a kutatókat, hogy elemezzék a sikertelen kísérletet, majd „keményen bírálták az elfuserált művelet felelőseinek munkáját”. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Észak-Korea május 31-én kísérelte meg pályára állítani katonai kémműholdját, ám az eszköz nem sokkal az indítás után a tengerbe zuhant.

Washington és Szöul is elítélte a május 31-én történt kilövést, emlékeztetve az országot, hogy ezzel megsértették az ENSZ határozatait, melyek tiltják, hogy Phenjan a ballisztikus rakétatechnológiát alkalmazó kísérleteket hajtson végre.

A KCNA legújabb jelentéseiben nem közölte, hogy Észak-Korea pontosan mikor kísérelhet meg egy második kilövést, ám a dél-koreai kémügynökség azonban korábban arról számolt be, hogy Phenjannak nagy eséllyel még több hétre van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, mi ment félre az első kísérlet során. Az első sikertelen kísérlet után nem sokkal Kim Dzsongun nagyhatalmú nővére, Kim Jodzsong is megszólalt, s hasonlóképpen ígéretet tett egy második kilövésre.