Dollár
394,23 Ft
Euró
408,36 Ft
Font
473,15 Ft
Bitcoin
16,410 $

Erőszakos tüntetések törtek ki, lezárták a kínai iPhone-gyárat 

Fotó: MTI/AP
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. november 24. - 15:41

Csengcsou városközpontjának lakói csak negatív koronavírus-teszttel és a hatóságok engedélyével hagyhatják el a területet, és azt tanácsolják nekik, hogy ne hagyják el otthonukat, „hacsak nem szükséges”. 

Lezárást rendeltek el Csengcsou városában, ahol az egyik legnagyobb iPhone gyár található, ugyanis a közép-kínai városban található üzemben erőszakos tüntetések törtek ki, amelyek során a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Csengcsou városközpontjának lakói csak negatív koronavírus-teszttel és a hatóságok engedélyével hagyhatják el a területet, és azt tanácsolják nekik, hogy ne hagyják el otthonukat, „hacsak nem szükséges” – közölte a helyi önkormányzat.

A korlátozások, amelyek péntek éjféltől öt napig tartanak, több mint 6 millió embert érintenek, a városban élők több mint felét. A szerdán késő este kiadott kormányközlemény több nyolc kerület lakóit is kötelezi arra, hogy az ötnapos időszak alatt minden nap nukleinsav-tesztet végezzenek – írja a Channel News Asia.

A gyárban több mint egy hónapja vezettek be korlátozást

A rendelet azután született Csengcsouban, hogy erőszakos tüntetések törtek ki az iPhone-gyárban, amely a tajvani technológiai óriáscég, a Foxconn tulajdonában van. 

A munkásszálláson állítólag nagyon rossz körülmények uralkodnak, a múlt hónapban felvételek láttak napvilágot, amelyeken pánikba esett munkások gyalog menekülnek a telephelyről. 

A csengcsoui kormány szerdán azt mondta, hogy a városban a járvány „még mindig súlyos és bonyolult”.

Az országban a koronavírusos megbetegedések napi száma csütörtökön rekordot döntött: 31 454 hazai esetet regisztráltak, ami viszonylag kevés az 1,4 milliárd lakosú Kínához képest, de meghaladja az április közepén regisztrált csúcsot, amikor Sanghajban zárlat volt.

Csütörtökön Csengcsouban 675 új esetet regisztráltak, ezek túlnyomó többsége tünetmentes volt.