Csak egy feltétellel léphet újra pályára Olaszországban Christian Eriksen

Fotó: Instagram/Christian Eriksen
not image

Kornis Vivien

2021.július.22 - 20:36

Christian Eriksen mindaddig nem léphet pályára profi olasz csapat játékosaként, amíg beültetett szívritmus-szabályozóját ki nem veszik,

Valószínűtlennek tűnik Christian Eriksen visszatérése a profi labdarúgáshoz az Inter Milannál, miután az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) orvosi bizottsága arra figyelmeztette, hogy a dán játékos nem léphet pályára, míg defibrillátorral rendelkezik. 

A 29 éves labdarúgó a dán válogatott júniusi 2020-as Labdarúgó-Európa-bajnokságon játszott nyitómérkőzésén lett rosszul és esett össze. Eriksen hirtelen szívmegállást szenvedett, defibrillátor beültetésére volt szüksége.

A kardioverter-defibrillátor (ICD) nyomon követi a beteg pulzusát, és ha rendellenességet észlel, áramütéssel állítja vissza a normál szívritmust. 

Arra, hogy ki versenyezhet profi sportolóként, szigorú szabályok és orvosi korlátozások vonatkoznak Olaszországban, melyeket a labdarúgó-szövetség felügyel, nem az egyes sportklubok – írja az RT.

Francesco Braconaro, a FIGC bizottságának tagja szerint ezek a szabályok kizárják, hogy Eriksen visszatérjen a pályára Olaszországban. Braconaro hozzátette, hogy ha a defibrillátort eltávolítják, elképzelhető, hogy a dán labdarúgó visszatérhet az Inter Milanhoz és így az olasz profikhoz. 

Eriksen megpróbáltatásai során a rajongók és társai – többek között Daley Blind – széleskörű támogatását élvezte. A holland válogatott és Ajax játékos Blind szintén ICD-vel rendelkezik, de Hollandiában mások a szabályok, mint Olaszországban. 

A volt Tottenham-sztár a Dánia-Finnország mérkőzés első félidejében lett rosszul, Koppenhágában. Menedzsere útján tett első nyilatkozatában Eriksen azt üzente, “nem adja fel”, és köszönetet nyilvánított mindenkinek, aki a segítségére sietett.

Eriksen 2020 januárjában csatlakozott az Inter Milan csapatához az angol Tottenhamtől.