Erdogan is megnyilvánult az ukrán válsággal kapcsolatban, figyelmeztette Moszkvát

Fotó: EPA/Malton Dibra
not image

Nagy Noel

2022. január 19. - 12:27

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke is nyilatkozott az ukrán határokon kialakult rendkívül veszélyes helyzettel kapcsolatban.

Törökország harci drónokkal látta el Ukrajnát a közelmúltban, mellyel ki is vívták maguknak Oroszország haragját. Moszkva attól tart, hogy Kijev ezt a keleti fronton, az oroszbarát szakadárokkal szemben is bevetheti.

A török elnök éppen Albániában tartózkodott a mai nap folyamán, azonban az újságírói kérdésekre kitért az ukrán válságra is – írja a The Moscow Times. Erdogan figyelmeztette Oroszországot, hogy Ukrajna egy erős ország és támogatja a NATO-tagsági céljait:

„Nem kezelhetsz úgy ügyeket, hogy azt mondod: ’le fogom igázni őket, el fogom venni tőlük’. Nem látom realisztikusnak egyébként, hogy Ukrajnát lerohanják az oroszok, mert nem egy átlagos országról beszélünk. Ukrajna egy erős ország”

Vlagyimir Putyin még decemberben kritizálta Ukrajnát azért, hogy török harci drónokat vetettek be a keleti szeparatista fronton, valamint azt követelte Ankarától, hogy helyezzen nyomást az ukrán kormányra, hogy ne használják a drónokat, amelyek többek között a Líbiában és Hegyi-Karabahban lezajlott konfliktusokban is szerepet játszottak.

Törökország erre úgy reagált, hogy nem vonhat felelősségre egyetlen szuverén országot sem azért, ahogyan használják drónokat, mivel már túl vannak az adásvételen. Erdogan egyébként már hosszú ideje kritikusa az oroszok Ukrajnához való hozzáállásának, valamint a Krím-félsziget annektálásának is:

„Oroszországnak át kellene alaposan vizsgálnia a saját külügyeit és belügyeit, mielőtt ezen lépés mellett dönt. Ki kell tépnünk a háborút a politikai történelmünkből”

Oroszország kapcsán felmerült az elmúlt hetek során, hogy 100 ezer katonát, tankokat, nehézfegyverzetet, harci repülőket és rakétarendszereket is átcsoportosítottak az ukrán határhoz, mely elővetítette az invázió veszélyét.