Aggódnak az epertermelők, ki vannak szolgáltatva az időjárásnak
A vásárlók úgy vélik, a magyar szabadföldi eper sokkal finomabb, mint a fóliás vagy az import eper, emellett az árakat is lejjebb viheti, ezért alig várják, hogy újra kapható legyen.
A gazdák elmondása szerint kiváló termésre számíthatunk idén, ha már nem lesz fagy, illetve jég sem veri el az epret, az viszont tény, hogy lassan két hetet késik a beérése, amely az árakon is érezhető, hiszen egy kiló eper jelenleg 1200 és 3000 forint közötti áron mozog.
A zöldségesként dolgozó Fridmann Valéria szerint a szabadföldi eper sokkal olcsóbb lesz, mint a fóliás, egyben szebb is, mivel nagyon rég nem volt már ilyen jó minőségű termésük, amivel a vevők is egyetértenek, bár jóval kevesebbet vesznek, mint tavaly, amely az áremelkedésnek tudható be.
A termelők szerint, mivel minden drágul, így az ő költségeik is folyamatosan növekednek, mindemellett a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük, ennek ellenére abban bíznak, hogy az időjárás sem teszi tönkre a termést, különben sokan kényszerülhetnek rá, hogy lehúzzák a rolót.
Az őstermelőként dolgozó Nezdey Sándorné is a legjobbakban bízik, hozzátéve, hogy ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, így nem lehet tudni, hogy egyáltalán átvészelik-e a rossz időt anélkül, hogy problémák merüljenek fel – számolt be az atv.hu.
Úgy vélik, legjobb esetben egy hét múlva lesz kapható a piacon a szabadföldi eper, ám azt még a kereskedők sem tudták előre megjósolni, hogy vajon mennyibe fog kerülni.